Provodite detoksikaciju organizma sokovima? Doktor objasnio zašto to nije dobro

Provodite detoksikaciju organizma sokovima? Doktor objasnio zašto to nije dobro
Screenshot: Youtube

POSLJEDNJIH godina detoksikacija i čišćenje organizma postaju sve veći trend među ljubiteljima zdravog načina života. U emisiji Ordinacija koja se emitira na srpskom RTS-u gostovao je Dejan Čubrilo, specijalist medicine sporta i profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, koji je objasnio što detoksikacija zaista znači i kako naše tijelo funkcionira. 

Objasnio je da je on protiv onog što se smatra detoksikacijom u današnjim trendovima. 

"Ja sam apsolutno protiv mode, u smislu ja sam na detoksu tri dana, na postu sam tri dana. Protiv toga sam da to bude - ja sam uzimao 10 dana taj i taj sok. Detoks, odnosno čišćenje organizma, mora biti sistematsko. Ravnoteža u crijevima je ključ cijele priče, a ona se remeti kad hrana nije probavljena", rekao je. 

"Kada hranu ne probavljamo na pravi način, ta hrana koja se nije probavila je predmet djelovanja bakterija, gljivica ili parazita, svih onih koji vole takvu sredinu. Mikrobi vole prljavu sredinu. Nije poanta da smišljamo lijekove, nego da smislimo kako da sredinu napravimo takvom da njima ne odgovara", tvrdi doktor Čubrilo. 

Dodao je da je zabluda da je detoksikacija potrebna ljudima koji imaju povišen kolesterol i masnu jetru. 

"Ako imate masnu jetru, a imamo je više-manje svi, automatski imate povišenu razinu inzulina. To je hormon koji gušterača proizvodi kako bi regulirala šećer i varenje. Ne dobivate ga iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape, pljeskavice, velike porcije, vi ćete napraviti poremećaj u probavi i intoksikaciju od toga. Ali povišen nivo inzulina će biti taj koji će jetru potaknuti da proizvede više kolesterola", kaže on. 

Povišen kolesterol znači i povišen inzulin, a i obrnuto, objašnjava doktor. Zbog toga nam sokovi koje spravljamo u blenderu ne pomažu, nego samo podižu razinu kolesterola. 

"Kada uzmete te sokove i više puta dnevno ih pijete, a oni su uglavnom napravljeni od raznog voća i povrća u blenderu, a količina je vrlo galantna - oko 500 ml - vama će inzulin skočiti kao da ste na testu opterećenja glukozom. To je takav skok inzulina, to će biti stimulus za blokadu topljenja potkožnih masnoća, stimulus za pravljenje više kolesterola i stimulus da vam se jetra zamasti. Sok mora biti s vlaknima, s malo masnoće, sa sjemenkama, da se smiri taj odgovor gušterače", objasnio je. 

"Uspješna detoksikacija znači uspostavljanje normalne funkcije crijeva. To je precizna definicija. Ako smo uspjeli crijeva podići iz minus faze u normalu, da ona počnu raditi svoj posao, nema više intoksikacije", dodaje on. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara