Prvi "vatrogasac" sa fuel cell tehnologijom

DAIMLERCHRYSLER je kao i većina drugih auto-giganata u nezavidnoj financijskoj pozicije, ali ju to ne spriječava da konstantno ulaže u razvoj novih tehnologija, kao i da isti opetovano povećava.

Jedan od najvećih svjetskih koncerna može se pohvaliti najvećom flotom vozila pogonjenih gorivnim ćelijama. Flota broji preko stotinu vozila, koji su do sada napravili preko tri milijuna testnih kilometara. Rezultat je to znatnih ulaganja u razvoj FuellCell tehnologije; prema posljednjim podacima većim od milijardu USD.

Kako bi popularizirao novu tehnologiju na domaćem (američkom) tlu DaimlerChrysler ide korak dalje i nakon prvog policijskog vozila predstavlja prvo vatrogasno vozilo pokretano gorivnim ćelijama. Novo nadzorno vozilo vatrogasnih postrojbi u Sacramentu je Mercedes F-Cell, inače drugo po redu vozilo ovog tipa u državnim službama (prvo je u sastavu odreda michiganske policije). Automobil će se vodikom neophodnim za pogon snabdijevati na BP-ovoj crpki.

Mercedes-Benz F-Cell ima pogonski sustav smješten u podnici vozila. Radijus kretanja vozila je oko 160 km, a maksimalna brzina 137 km/h. Opremljen pogosnkim elektromotorom nazivne snage 65 kW/88 KS Mercedesov hibrid ubrza do 96 km/h za oko 16 sekundi.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara