Prvo polufinale Eurosonga: Debakl irske ptice i kičaste Slovenke Rebeke

DESET zemalja izborilo je finale Eurosonga u prvoj polufinalnoj večeri koju je, kao i sve godine dosad, obilježila parada "redikula" i pozera sumnjivih vokalnih sposobnosti, uz tek poneku ideju na pozornici koja će se sutradan prepričavati po kavama. Toliko spominjani irski puran Dustin na kraju se očito narugao sam sebi, jer nije prošao u finale, baš kao i Slovenka Rebeka Dremelj, kojoj ni atraktivni izgled nije pomogao u osvajanju glasača. Iz "balkanskog lobija" u polufinalu je otpao i Stefan Filipović, predstavnik Crne Gore, a boje Balkana u subotu će braniti Laka, predstavnik Bosne i Hercegovine, kojemu je pripao i najveći pljesak večeri.

Finale Eurosonga, koje će se održati u subotu ,redom su izborili: Grčka, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Finska, Rusija, Izrael, Azerbejdžan, Armenija, Poljska i Norveška. Osim deset polufinalista, sigurno je da će u finalu nastupiti i utemeljitelji Eurovosion Broadcast Uniona - Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Španjolska, te ovogodišnji domaćin, Srbija.

Europa oduševljena Lakom

Na spektakularnoj beogradskoj pozornici u prvoj se polufinalnoj večeri kopiralo doista sve - scenom je profiliralo nekoliko verzija Beyonce, Justina i dosadašnjih eurovizijskih pobjednika. Nažalost, rijetki su oni koji su gledateljima diljem Europe ponudili nešto novo - u prvom redu to je bosanski predstavnik Laka s pjesmom "Pokušaj", kojeg je beogradska Arena ispratila ovacijama. Estetiku sličnu Lakinoj njeguje i Ishtar, predstavnica Belgije, dok su se Finci iz grupe Terasbetoni držali provjerene formule, odnosno, kopirali Lorde koji su Eurosong prošle godine doveli u Finsku.

Slatkaste djevojke u lepršavim (mahom neukusnim) haljinicama bile su hit večeri - glupave dance fraze u kojima su "bejbe", "šeri" i "kamon, kamon" udarni stihovi ponavljale su Britney Spears, pardon, Kalomira iz Grčke, Hind iz Nizozemske, nakvarcana Poljakinja Isis Gee i Gisela iz Andore. Slično je pokušala i "kič dama" Rebeka Dremelj iz Slovenije, međutim, najljepša sudionica ovogodišnjeg Eurosonga s intonacijom se, nažalost, susretala samo u rijetkim trenucima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveću reakciju u dvorani koja ipak nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta izazvao je Dustin the Turkey, lutak koji predstavlja Irsku i koji je u posljednjim mjesecima podijelio fanove Eurosonga. Neki, naime, smatraju kako Irska slanjem lutke na natjecanje omalovažava Eurosong, ali većina posjetitelja Arene oduševila se njegovim iritantnim vikanjem i paradom korpulentnih gospođa koje su ga iznijele na pozornicu.

"Najveći favorit" ipak nije toliko spektakularan

Unatoč prolasku u finale, ruski predstavnik Dima Bilan pokazao se kao najveće razočaranje, upravo zato što se o njemu posljednjih nekoliko tjedana govorilo kao o najvećem favoritu, a ruski glazbenik ne skriva da preko Eurosonga želi napraviti međunarodnu karijeru. Satovi engleskog jezika prvo su što će mu, odluči li biti ustrajan, itekako trebati, a mogao bi razmisliti i o odabiru pjesama - "Believe" ipak nije toliko spektakularna, a mnoge podsjeća na prošlogodišnju uspješnicu Marije Šerifović. Klizač koji ga je pratio (i njegov izraz lica koji je ujedno i najjača stvar večeri) dokazuje kako Bilanu podhitno treba savjetovanje sa "zapadnjačkim estetičarima", koji će kraj njega, umjesto plavokosog i plahog klizača, vjerojatno staviti rasnu crnkinju u vrućim hlačicama.

Razočarali su i "rumunjski Zdravko Čolić u jeansu" Vlad i njegova (modno ukomirana) partnerica Nico, a San Marino je u svom premijernom predstavljanju na Eurosongu pokazao kako se, unatoč godinama ignoriranja, kičem i glupavom glazbom savršeno uklopio u ostatak vesele ekipe. Daleko najgori izvođači večeri bez imalo sumnje bili su predstavnici Estonije - grupa Kreisiraadio sastavljena je, među ostalima, od zastupnika u tamošnjem parlamentu, a to valjda dovoljno govori o njihovom mučnom trominutnom nastupu koji je i najveće entuzijaste Eurosonga bacio u očaj.

Dorijan Klarić
Foto: Eurovision.tv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara