Psiholozi: Žene podjednako uživaju za ručkom i u krevetu

Foto: Ilustracija

PREMA istraživanju stručnjaka moderne žene podjednako uživaju u ručku s prijateljicama kao i za vrijeme seksa. Stručnjaci za to ipak imaju jednostavno objašnjenje. Naime, riječ je o hormonu oksitocinu koje tijelo luči prilikom seksa, ali i prilikom druženja s ljudima s kojima imate čvrste veze. On izaziva dobro raspoloženje, osjećaj užitka te povezanosti.

Žene danas stoga često u prvi plan stavljaju prijateljstva, a ne muškarca kao centar svog svemira. Psiholozi taj fenomen nazivaju "učinkom Seks i grada" po kultnoj ženskoj seriji. "Ako odete s prijateljicama na ručak ili kavu, vaše tijelo proizvodi jednake hormone kao i dok se seksate te dostižete vrhunac. Zbog toga se žene osjećaju sretno i opušteno nakon druženja s prijateljicama. Mnoge više ni ne pristaju ući u polovične veze jer imaju dobre prijateljice i osjećaju se sretno, zadovoljno i ispunjeno", komentirala je seksologinja Simone Bienne.

"Nekad je u središtu ženinog svijeta bio muškarac, a danas one sve veću prednost daju prijateljstvima jer se oko njih mnogo trude te ulažu mnogo energije i vjere. Zbog svog bogatog društvenog života sve kasnije ulaze u brak jer su zadovoljne i nisu pod pritiskom", dodala je psihologinja Jo Hemmings.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara