Pušiona: Dan žena

LJUBAV. Mene, iz ove perspektive, to asocira na zajeb. Mislim, i je kad na to "objektivno" pogledaš. Ono, lagani poremećaj. Ali to i je zabavno. To što se, barem tipovi, kad se zaljube, najčešće ponašaju kao da su poremećeni.

To bi, dakle, bila tema ove Pušione. Pokazati kako poredba "glup ko kurac" ima svoje realno uporište. A temu ćemo razraditi oprobanom metodom Znanosti o gluposti, a taj je nabrajanje primjera.

A da se malo pozabavimo i naslovom. Pošto je Dan žena, bože moj, dan koji se odnosi samo na jugonostalgične žene koje sanjaju o tamo nekoj Jugoslaviji u kojoj se to slavilo, to smo sa zapada uveli Valentinovo.

I one se ne bune. Pa nisu blesave. Jer, Dan žena se odnosi baš na sve žene. Ono, jedini kriterij koji trebaš zadovoljavati je taj da si žena i imaš svoj dan.

Kod Valentinova je druga priča u igri. Taj se odnosi baš na Nju, a ti si taj koji odrađuje ulogu društva u ovom prvom.

Konkretno, za Dan žena će dobit karanfil od sindikata jer je dio klase žena, a za Valentinovo nešto jako originalno jer je, jebiga, ona baš ta žena, tvoja žena (koliko god to glupo zvučalo). To naravno, više košta, ali je manji tramak. Objasnit ću vam kasnije.

Tako da Dan žena danas, u principu, slave žene koje popuše parfem na Valentinovo (feministice i ta ekipa) pa se moraju zadovoljit i tim sindikalnim karanfilom. I onda od tog naprave frku i, kao, bore se za ženska prava.

A zapravo, samo žele parfem.

Dakle, sad kad smo podijelili žene na one za Valentinovo i one za Dan žena, odlučujemo se za jednu od skupina. A ta su ove za Valentinovo jer ove druge nikom normalnom nisu zanimljive.

Jer, za njih trebaju nekakve dodatne kvalitete koje se stječu godinama mukotrpnog čitanja, slaganja s njihovim mišljenjima, tolerancije, poštivanja i sličnih gluposti, dok ovim prvima samo trebaš kupit parfem.

To možda i je tako. Iz Denis Lalić - perspektive. Ali, kad se tipovi fakat zaljube taj parfem poprimi mitske razmjere. Kad ti se, dok ih slušaš, čini da se u taj parfem ulilo ono metafizičko "SVE".

Tu dolazimo do poredbe "glup ko kurac" ili pojave koju moja baba naziva "udrila mu donja u gornju". Pošto je to jedna neobjašnjiva pojava (da se usporediti s bonkas-flešom) to ćemo navoditi samo primjere.

Dakle, što sve mogu zaljubljeni tipovi?

1. Mogu se, nakon partija, probuditi u devet ujutro, otuširati se, popit kavu i otić s Njom na misu jer je Ona fanatična katolkinja. Ako samo po sebi ne zvuči dovoljno glupo, predočite si situaciju. Tip koji je u crkvi bio dvaput u životu, vilica mu još stegnuta od sinoć, stoji tamo okružen kipovima s blaženo-sjebanim izrazima lica, a neki tip u bijeloj halji pije vino i uvjerava ove kako je to nečija krv.   

2. Mogu otići u kino gledati Titanic jer ga ona obožava, jer ga je jednom gledala sama, a željela bi opet s nekim tko joj je drag pa se i ovaj rastapa dok se Di Caprio smrzava. Dovoljno glupo? A sad zamislite tu scenu pet puta. Da, mogu i to, mogu pet puta u sedam dana otići u kino s Njom i gledati Titanic.

3. Mogu ispasti totalni idioti. I to tako što žele ostaviti prejeben dojam pa kad je ne nađu u sobi, odu do frendice, frendica objasni da je ova sama išla u kino gledati "Poruku u boci", a i da nije nešto dobro u zadnje vrijeme. Onda ovaj može otići ispred kina i čekati. Ni ne slutieći najveću kišu tog mjeseca koja je počela baš kad i film. I da film traaaajeeee… Nju, naravno, promaši jer se sklanja s kiše i izgubi je u gužvi.

Onda može ispasti još veći idiot kad joj tako mokar, a k tome još i ljut, upadne u sobi i počne urlat na nju kako je ona kriva što mu je propala fora. Jer ne gleda oko sebe kad izlazi iz kina. Tu ona zaključi da je tip bolesnik. A imao je skroz dobre namjere. 

4. Mogu slušati Gibonnija, a u ekstremnim slučajevima Mišu Kovača i Dražena Zečića. To se najčešće događa u fazi "Neću za njom tugovati, nije jedina" ili u fazi "Drugi joj raspliće kosu, a ja je volim." Uz tu fazu ide i alkohol. Iako svi znaju da je za to bolji grass ili apaurini. Valjda je tradicija u pitanju.

5. Mogu kuhati. Mogu čak i stan dovesti u red. E, sad, ako ti u tom stanju poremećenosti kako smo ga na početku definirali, ostane u funkciji imalo mozga, s tim kuhanjem i brisanjem prašine se da taktizirati.

Kod kuhanja se planski napravi neki zajeb tako da ona skopča da ti zapravo ne kuhaš nego da si se potrudio "samo za nju." Poruka: "Vidiš šta se desi kad ja kuham."

Sa stanom je slično. Sve si posložio, ali ostao je dojam da je sve to inače u kršu. Ima slučajeva da je njima to baš super. Kad zabriju na preoblikovanje. Kad ti nađu falingu i krenu je ispraviti. Bez falinge jednostavno "nemaš ono nešto muško u sebi".

Nekad mi se čini da se žene zaljubljuju u naše zajebe. A to zna dovest do paradoksalnih situacija. A to je da se njoj kod tebe istovremeno i sviđa i gadi ista stvar. Pa sad ti to skuži!!!!

O čemu se zapravo radi? Radi se o onom što se u svakodnevnoj praksi naziva Makijevim zajebom. Tip je bio klasični brijač, a onda se zaljubio. I ona se zaljubila. Zaljubila se u Makija brijača.

A onda je krenulo preoblikovanje. Jer joj to što je on brijač više nije bilo tako super. Onda se on pretvorio u kućnog tipa, napušavao se cijelo vrijeme i gledao televiziju.

Onda njoj odjednom ni to nije odgovaralo pa je odlučila prekinuti uz objašnjenje da on ništa ne radi nego samo stoji doma. Da bi joj bio zanimljiviji čak i da je pokuša prevarit.

Onda se Maki vratio na staze stare slave i opet počeo brijati. Onda joj je opet postao super. Ali njemu to što joj je opet postao super nije bilo super pa je sad ona tužna.

Poanta: ženska emotivnost funkcionira na paradoksu.

A kako je žensko, po Steigeru, zaduženo za lirsko, za emocionalno, za poeziju i na kraju za ljubav, valjda odtud dolazi i taj paradoks s ljubavi. Konkretno, ti tu ništa ne možeš skužit tako da cijeli ovaj tekst nema nikakvog smisla.

Naime, čujte ovo: "Želio sam prekinuti s njom. Ono, činilo mi se da više nije bilo nikakvog smisla u tome što smo zajedno. Ali želio sam da ona mene ostavi. Nemam pojma zašto. Ono, želio sam to odraditi polako, bez velikih lomova. Da je ne povrijedim. Onda sam mjesec dana radio totalna sranja da joj fakat dignem živce i da me nogira. I dok sam joj to radio, bilo mi ju je nekako žao. Ono, želio sam je nekako zaštit od toga.

Postajala mi je sve draža i draža, a onda me ostavila. Mislim, to sam i želio, ali sad mi bed. Ono, postala mi je ponovno draga. Kužiš šta ti želim reć?"

Ne kužim.

denis_lalic@yahoo.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara