Pušiona: Nove pustolovine doktora Mate

Pušiona: Nove pustolovine doktora Mate
POANTU priče o padanju s narkoticima (to je ono kad te uhvati murija) izgovorio je jedan zagrebački murjak srednjih godina. A dok dođemo do te poante, ispričat ću vam cijelu situaciju.

Uglavnom, frend i ja u onom parkiću kod uspinjače, radni dan, tri popodne. Pogled lijevo, pogled desno i pripalio ga. A onda iz nigdje, iz grma, izleti murjak. Ja urlam “Bacaj, murija!”, ovaj ga bacio i uspjeli se riješiti tog sranja sekundu prije nego je ovaj uletio. Onda murjak.

- Pa niste ga morali baciti.
- Jebiga. – kažem.
- Osobne i ispraznite džepove.

Uzima osobne i okreće se prema meni.

- Iz Splita, a?
- Jebiga. – opet kažem.

Sad je on među našim stvarima skopčao indekse i neke knjige koje su mu djelovale jako ozbiljno.

- Studenti?
- Aha.

Vratio nam osobne, pustio nas i izgovorio već spomenutu poantu.

- Momci, vidim, studirate, pristojni ste, zašto riskirate karijere i sve ostalo? Neću ulaziti u to je li to dobro ili loše, ali je zabranjeno i da sam vam našao išta, mogao sam vam napraviti malo veće sranje. Zato budite pažljiviji.

Poslušali smo ga pa smo otišli na Gornji grad zapalit onog kojeg nam nije našao. Bio u unutrašnjem pretincu ruksaka.

---

Drugi zanimljiv slučaj s murijom dogodio se Barba Džoniju. To je, ovako, jedna hodajuća legenda s pet godina ratnog, dvije godine heroinskog i tri godine studentskog staža. Ono, čovjek se uspio srediti. A onda mu je netko pokušao uvaliti sranje i prijavio muriji da ovaj ima tonu dopa kod sebe. I upali mu murjaci u osam ujutro, nije čovjek ni kavu popio. Dva obična i dva u civilu. Džoni zavario. Sad dijalog.

- Samo vi pretresite, nema beda, evo skuvat ću vam ja kavu.

On kuha kavu, ovi mu prevrću sobu. Onda opet Džoni.

- Pogledajte iza kreveta, ima jedna rupa u zidu. Možda tu ima.

Ovi odmakli krevet, a tamo ništa. Poslužio im kave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ima san sinoć za đoint. Ostavija bi to da san zna da ćete doć. Ono, da niste dolazili bezveze.

Ovi odustali. Piju kavu.

- Vi stvarno mislite da san kreten. Pa ne bi ga drža u sobi, jebote, nego na krovu.

Onda murjak.

- A da mi sad odemo na krov i nađemo ga, ti bi rekao da nemaš veze s tim.
- Brzo učiš. Nego, detiva moja, amo se nešto dogovorit. Dođi mi za par dana, skuvat ću rižot, smotat nan dva pa ću te naučit kako ćeš vatat ove s dopom. Ali mi moraš obećat da ove s travom po domovima nećeš dirat. To je biljka, jebiga. Zdravo je.

I bi tako. Džoni ga je učio jedno vrijeme, nakon čega su domovi, manje-više, bili očišćeni od heroina, ali se zato trave još uvijek može kupiti u svakom paviljonu. Hvala, Džoni.

---

A sad dolazimo do našeg stalnog junaka, doktora Mate i njegove zadnje pustolovine koja je umalo završila pušionom.

Sve se zbivalo u Osijeku. Išli na nekakav party. Izišli iz auta i pretres. Murjaci mu kopaju po ruksaku i za početak mu nađu rizle, a onda i dva grama dima. Sranje! Mislim, ne toliko. Sranje bi bilo da su mu našli dvanaest bonkasa što ih je držao u gaćicama i uspio ih baciti dok su mu pretresali portapak. Zbuksalo ga u maricu s hrpom party-klinaca i otpeglalo u stanicu.

Da ne duljim (mislim, devet je ujutro, tek sam se probudio i ne da mi se sad razvlačit sve to), nije dobio dosje nego samo prekršajnu prijavu tako da mu karijera doktora nije u pitanju. Samo će morat odjebat skijanje da može platit kaznu.

Uglavnom, kad su svoj toj rulji u stanici uzeli podatke, zbuksali su ih u neku prostoriju u koju je onda ušetao inspektor da im održi jasamdobritata-bukvicu. I počeo.

- Sva ta droga, taj ekstazi, to vam sve prodaju Srbi. Sve to dolazi preko granice iz Srbije. Prije su vas ubijali puškama, sad vas ubijaju drogom.

Mate umalo zavario. Murjak izgleda ne prati Dnevnik. Ili Srbi rade u suradnji sa Slovencima. Ono, srpsko-slovenska urota protiv naše mladeži pa nam Srbi uvaljuju bonkase preko slovenske granice. Uglavnom, taj murjak u cijelom tom monologu nije rekao ništa loše o bonkasima nego samo to da ga dilaju Srbi. To je, jebiga, sasvim dobar razlog da nešto bude opako, zlo, loše, ...
Onda je dopilio do Mate.

- A zašto je vama to trebalo? Zabranjeno je. Stariji ste, vidim. Zašto riskirate?
- Pa gledajte, zabranjeno je zato što su u ovoj državi ljudi koji pišu i provode zakone, da budem bukvalan, glupi.
- Neomjte tim tonom, a i tko ste vi da možete reći da li je to štetno ili nije?
- Doktor medicine.
Murjak nije rekao ništa.

denis_lalic@yahoo.com
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara