Radovan Karadžić postao turistička atrakcija

JEDAN od najtraženijih ljudi na svijetu, srpski ratni zločinac Radovan Karadžić, nedavno je, ma koliko god da to zvuči bizarno, postao nova turistička atrakcija BiH i Crne Gore.

Ako prosječnog zapadnjaka upitate što zna o Bosni i Hercegovini, vrlo je vjerojatno da će mu prva asocijacija biti upravo rat početkom devedesetih, te etničko čišćenje i genocid za kojeg je, uz Biljanu Plavšić i Ratka Mladića, glavni krivac upravo Radovan Karadžić.

Kako piše sarajevski Dnevni Avaz, nezavisni turistički agent Zijad Jusufović odnedavno je odlučio unovčiti taj crni "brand name" Bosne i Hercegovine - ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Jusufović turistima za "skromnih" 225 funti (oko 2400 kuna) nudi jedinstveni "Karadžić Tour", koja bi ih trebala provesti svim bivšim Radovanovim rezidencijama.

U razgovoru za Dnevni Avaz, Jusufović je izjavio: "Karadžić Tour počinje posjetom Radovanovoj vili u Palama kod Sarajeva, nastavlja se u selu Savnik u Crnoj Gori gdje je Karadžić rođen, a završava u Nikšiću, gdje još uvijek živi njegova majka."

Radovan Karadžić najtraženiji je optuženik suda u Haagu, a optužnica ga tereti za provođenje genocida u ratu u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

SFOR je nakon više neuspješnih pokušaja njegovog hapšenja i privođenja pravdi, za Radovanom Karadžićem raspisao nagradu od nemalih 2,5 milijuna funti.

Jusufović tvrdi kako je upravo on prvi ovlašteni turistički vodič u u BiH, a "Karadžić Tour" nije njegova prva zamisao o korištenju ratnih razaranja u kontekstu turizma.

Otkad je dobio licencu turističkog vodiča u 2000., Jusufović je osmislio "Mission Impossible Tour" po Sarajevu, kojom je turistima pokazivao mjesta najvećih razaranja grada tokom njegove trogodišnje opsade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara