Radovan Karadžić postao turistička atrakcija

Radovan Karadžić postao turistička atrakcija

JEDAN od najtraženijih ljudi na svijetu, srpski ratni zločinac Radovan Karadžić, nedavno je, ma koliko god da to zvuči bizarno, postao nova turistička atrakcija BiH i Crne Gore.

Ako prosječnog zapadnjaka upitate što zna o Bosni i Hercegovini, vrlo je vjerojatno da će mu prva asocijacija biti upravo rat početkom devedesetih, te etničko čišćenje i genocid za kojeg je, uz Biljanu Plavšić i Ratka Mladića, glavni krivac upravo Radovan Karadžić.

Kako piše sarajevski Dnevni Avaz, nezavisni turistički agent Zijad Jusufović odnedavno je odlučio unovčiti taj crni "brand name" Bosne i Hercegovine - ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Jusufović turistima za "skromnih" 225 funti (oko 2400 kuna) nudi jedinstveni "Karadžić Tour", koja bi ih trebala provesti svim bivšim Radovanovim rezidencijama.

U razgovoru za Dnevni Avaz, Jusufović je izjavio: "Karadžić Tour počinje posjetom Radovanovoj vili u Palama kod Sarajeva, nastavlja se u selu Savnik u Crnoj Gori gdje je Karadžić rođen, a završava u Nikšiću, gdje još uvijek živi njegova majka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovan Karadžić najtraženiji je optuženik suda u Haagu, a optužnica ga tereti za provođenje genocida u ratu u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

SFOR je nakon više neuspješnih pokušaja njegovog hapšenja i privođenja pravdi, za Radovanom Karadžićem raspisao nagradu od nemalih 2,5 milijuna funti.

Jusufović tvrdi kako je upravo on prvi ovlašteni turistički vodič u u BiH, a "Karadžić Tour" nije njegova prva zamisao o korištenju ratnih razaranja u kontekstu turizma.

Otkad je dobio licencu turističkog vodiča u 2000., Jusufović je osmislio "Mission Impossible Tour" po Sarajevu, kojom je turistima pokazivao mjesta najvećih razaranja grada tokom njegove trogodišnje opsade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara