Rastava braka može se predvidjeti i matematičkom formulom

MATEMATIČAR tvrdi da sa sigurnošću od gotovo 100 posto može predvidjeti koji će tek vjenčani par uživati u bračnoj sreći, a koji će se rastati i to pomoću matematičke formule.

Profesor James Murray kaže da dvije formule koje je izveo u 94 posto slučajeva točno prognoziranju hoće li brak opstati, piše list Daily Telegraph.

Te je formule Murray, profesor matematike na Sveučilištu Washington u Seattleu, osmislio nakon desetogodišnjeg praćenja 700 bračnih parova u Sjedinjenim Državama.

Pokus, u koji su uključeni i psiholozi, sastojao se od promatranja tek vjenčanih parova tijekom razgovora koji je trajao 15 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rezultate tog istraživanja Murray je prvi put iznio na konferenciji u Dundeeju u Škotskoj.

Sposobnost bračnih partnera za razgovor o seksu, novcu ili odgoju djece Murray je mjerio pomoću skale, dodjeljujući pozitivne bodove za dobre reakcije poput osmijeha ili pokazivanja osjećaja, a negativne za loše signale, kao što je okretanje očima, hladnoća i ruganje.

"Koristili smo se prihvaćenim psihološki sustavom bodovanja. Tako su primjerice -3 dobili za prezir, a +2 za humor", rekao je Murray, autor knjige "Matematika za brak".

Bodovi su potom pretvoreni u algebarske izraze, što je autorima studije omogućilo predviđanje rastave. Rezultati su uneseni u dvije jednadžbe: jednu za muževe, a drugu za žene.

Bračni sklad tih parova provjeravan je svake dvije godine i pokazalo se da je model predvidio rastave u gotovo svim slučajevima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara