Rat Djedova Božićnjaka: Koji je jedini pravi?

GRENLAND, Finska, Švedska i Laponija prepiru se oko mitskog lika bijele brade, originalnog, pravog i jedinog Djeda Božićnjaka.

On prema legendi živi negdje na Sjevernom polu, na najvećoj santi leda na Grenlandu, prekrivenoj vječnim ledom, uvjeravaju stanovnici Grenlanda Inuiti, koji ljubomorno čuvaju njegovo carstvo.

Na kraljevom imanju (Kongensgaarden), smještenom u skrivenoj dolini na sjeveroistoku Grenlanda, pravi "Julemand", veličanstvenog izgleda, sa zlatnim ključićem (svog skladišta igračaka) oko vrata, tvrdi da je on "jedini pravi" i da su ostali "varalice", misleći prvenstveno na finskog i švedskog Djeda Božićnjaka.

Prema legendi, mit Djeda Božićnjaka potječe iz 4. stoljeća, od lika biskupa bijele brade, Svetog Nikole iz Male Azije (današnje Turske), koji je bio vrlo darežljiv prema djeci. U starim knjigama spominje se njegov nasljednik "Djed Božićnjak koji živi na osami, vrlo daleko na sjeveru u zemlji vječne zime, a jedini su mu susjedi bijeli medvjedi i morževi"... prevedeno - živi na Grenlandu.

Negirajući tu "povijesnu istinu", finski Djed Božićnjak sa svog laponskog brda Korvatunturi kraj ruske granice tvrdi da je baš on pravi i najpopularniji Santa Claus. Više od pola milijuna obožavatelja posjećuje ga svake godine u tematskom parku kraj glavnog grada Laponije, Rovaniemija. Samo u mjesecu prosincu, oko 75.000 djece s roditeljima dolaze mu predati svoje liste želja.

Na temelju popularnosti, laponski Djed Božićnjak se već godinama pokušava izboriti za titulu na Svjetskom kongresu Djeda Božićnjaka u Bakkenu (sjeverno od Kopenhagena), najstarijem zabavnom parku na svijetu, osnovanom 1583. godine.

Na 40. kongresu, ljetos, oko 160 Djedova Božićnjaka iz 12 europskih zemalja, Kanade i Japana izviždalo je ponovo Santa Clausa iz Finske, koji je želio zamijeniti rivala s Grenlanda.

Švedski je kolega također skromno zatražio za svoju zemlju titulu domovine Djeda Božićnjaka, no uzalud. Kod njega, u švedskoj Laponiji uz polarni krug, "Jultomten" prima poštu djece iz cijelog svijeta, koja vjeruju u njega, a u središtu carstva, u Mori, krajem godine deseci tisuća djece posjećuju veliki zabavni park.

U Kongensgaardenu, Djed Božićnjak daleko od razmirica užurbano priprema darove i odgovore na oko 60.000 pisama koja su mu pristigla iz čitavog svijeta, sadržavajući crteže, sijeno za sobove ili bonbone za njegove pomoćnike, te obećanja djece da će biti dobra i slušati roditelje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara