Recenzija filma "Čovjek-pauk 3": Potrošeni superheroj

Na početku trećeg nastavka Peter Parker alias Spiderman (Maguire) uživa u statusu njujorškog gradskog heroja, kao i u idiličnoj vezi s voljenom djevojkom Mary Jane Watson (Dunst) koju namjerava zaprositi. Međutim, ne treba mnogo da Parker i njegov svijet dođu pod nemilosrdan udar Murphyjevog zakona. Odnos s Mary Jane je zakompliciran zbog propasti njene zabavljačke karijere, ali i mladog milijardera Harryja Osborna (Franco) koji svom bivšem prijatelju ne može oprostiti očevu smrt. Istovremeno iz zatvora bježi Flint Marko (Church), kriminalac odgovoran za smrt Peterovog voljenog ujaka, kojega će stjecaj okolnosti pretvoriti u nezaustavljivo pješčano čudovište Sandmana. Konačno je tu i opaka crna simbiotska tvar iz svemira koja daje čudesne moći, ali i pojačanu agresivnost među ljudima, uključujući i samog Petera.

Tajna uspjeha "Spidermana", kako i originalnog stripa tako i filma, jest u tome što je priču o čudesnim moćima obdarenom superheroju kombinirao s prozaičnim motivima vezanim uz svakodnevne ljubavne, školske i slične probleme protagonista koji je ispod svojeg kostima ipak bio mladi čovjek od krvi i mesa. Zbog toga se u "Spidermanu" mogla prepoznati neuobičajeno velika doza ljudskosti za specijalnim efektima pretrpane ljetne blockbustere.

Međutim, u drugom, ali pogotovo u trećem nastavku, nastojanje da se "Spiderman" učini "značajnijim" od običnog ljetnog blockbustera je film učinilo predugim i neuvjerljivim. Ono što je priči o Peteru Parkeru trebalo dati legitimitet ljudskosti – mladenački problemi s djevojkom – pretvorilo se u sapunicu, a mnoge scene izgledaju kao da su ispale iz školskih udžbenika o holivudskim klišejima. Da stvar bude gora, mnoge od tih scena samo bespotrebno zauzimaju prostor i vrijeme koje bi u tradicionalnom holivudskom blockbusteru ispunila manje produhovljena, ali žanru primjerenija akcija.

Da stvar bude gora, u scenariju "Spidermana 3" se može pročitati strah autora filma kako je ovo možda posljednji film iz serije, odnosno kako će se novi film o Spidermanu vjerojatno snimiti s novom ekipom. U prilog tome ne idu samo izjave Tobeya Maguirea kako je već umoran od tumačenja Spidermana, nego i očigledni nedostatak kemije u Maguireovim scenama s Kirsten Dunst, jednako potrošenom kao i njen lik.

Autori – koji su zagriženi fanovi stripa o Spidermanu – su to nastojali kompenzirati uvlačenjem što je moguće više likova iz originalnih stripova, pa se tako u filmu mogu naći ne jedan, nego čak tri velikokalibarska negativca (četiri, ako se tome pridoda i "prolupali" Spiderman). A kada je za njih bilo mjesta, odlučili su se ubaciti i stripovsku alternativu/suparnicu Spidermanovoj ljubavi – Gwen Stacy, čiji lik uglavnom služi kao vreća kamenja, odnosno nezahvalna uloga za Bryce Dallas Howard.

Zbog svega toga je "Spiderman 3" uz niz razočaranja i predug film, a mnogi fanovi stripa će se zapitati nije li Raimijev pristup bio primjereniji mediju mini-serije. No, prije nego što se nešto takvo snimi, vjerojatnije je da nas čeka još jedna filmska verzija priče o "Spidermanu" – ili nastavak ili remake verzije iz 2002. godine. Sudeći po tome koliko je ovaj "Spiderman" potrošen, bilo bi bolje da se snimi remake. 

uloge: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Thomas Haden Church, Topher Grace, Bryce Dallas Howard, Rosemary Harris, J.K. Simmons, James Cromwell, Dylan Baker

režija: Sam Raimi

proizvodnja: Columbia/Sony, SAD, 2007.

trajanje: 140 min. 

OCJENA: 4/10

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara