Recenzija filma "Most za Terabithiju": Holivudska obmana koja se može oprostiti

Radnja filma, pak, ima prilično prozaični početak u kojemu upoznajemo glavnog junaka, Jessea Aaronsa (Hutcherson), stidljivog osmoškolca kojega crtanje više zanima od sporta. Zbog toga trpi zlostavljanje od strane kolega, a ni kod kuće mu ne cvatu ruže. Majka ga je zanemarila kako bi se posvetila odgoju četiri mlađe sestre, a otac (Patrick) je fizički radnik koji se jedva pojavljuje u kući, opterećen poslom i pokušajem da prehrani svoju veliku obitelj. Za Jessea se situacija promijeni kada u školu dolazi nova učenica po imenu Leslie Burke (Robb). S obzirom da su joj roditelji snobovski intelektualci koji u kući nemaju televizor, i Leslie je, slično kao i Jesse, svojevrsni izopćenik, pa se njih dvoje brzo sprijatelje i sve vrijeme provode zajedno. Njihovo omiljeno je mjesto šuma s druge strane lokalnog potoka koju u svojoj mašti pretvaraju u magično kraljevstvo Terabithija kojim vladaju kao kralj i kraljica.

Iako se itekako primijeti kako je na ovom filmu radila WETA, novozelandska tvrtka za specijalne efekte poznata po "Gospodaru prstenova", te iako je mađarski režiser Gabor Csupo poznat kao autor animiranih filmova, "Most za Terabithiju" je daleko od tipičnih holivudskih filmova za djecu gdje su zaplet i likovi često samo izgovor za sirovo i često besmisleno demonstriranje najsuvrememije CGI-tehnologije. Naime, riječ je o filmu, koja je slično kao i knjiga na kojoj se temelji, daleko od eskapizma, odnosno prilično bliska stvarnosti, pa u njemu uz djecu mogu uživati i roditelji kao i druge osobe koje ne vole da im se vrijeđa inteligencija. Film svoj realizam prije svega duguje činjenici da je inspiraciju za knjigu dao stvarni događaj, s kojim je dobro upoznat David L. Paterson, jedan od producenata i koscenarista.

Scenarij je, usprkos toga što povremeno koketira s klišejima, prilično dobar, te se uz mnoga zapažanja o odrastanju mogu pronaći i autorovi stavovi o društvenim pitanjima, a u jednoj sceni u oči upada za današnji Hollywood prilično atipična teološka rasprava. Ipak, na gledatelje će najbolji dojam ostaviti glumačka ekipa – nekadašnji "terminator" Robert Patrick kao emocionalno udaljeni otac, te Zooey Deschanel kao idealistička hipi-učiteljica. Što se djece-glumaca tiče, tu casting i nije bio najsretniji, jer 13-godišnja AnnaSophia Robb  izgleda malo predobro da bi je publika "progutala" kao izopćenicu s kojom se nitko ne želi družiti, barem kada su u pitanju njeni hormonima vođeni školski kolege.

Međutim, bez obzira na te nedostatke, riječ je o prilično zanimljivom i kvalitetnom ostvarenju koje valja preporučiti i nakon kojeg će malo koji gledatelj imati razloga da se osjeća prevaren.

Uloge: Josh Hutcherson, Annasophia Robb, Robert Patrick, Zooey Deschanel
režija: Gabor Csupo
proizvodnja: Walt Disney, SAD, 2007.
trajanje: 95 '

OCJENA: 7/10

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara