Recenzija filma "Posljednji dani": (Drugo) ubijanje Kurta Cobaina

PJEVAČ "Nirvane" Kurt Cobain uživa status jedne od posljednjih velikih rock-legendi, između ostalog, i zahvaljujući tome što je, po uzoru na mnoge svoje prethodnike, besmrtnost osigurao prijevremenim napuštanjem ovog svijeta.

Cobain ne samo što je umro mlad, nego je to učinio na prilično spektakularan način - hicem iz šacmarice u glavu. Ili to uopće nije učinio, ako je vjerovati brojnim novinarima, prijateljima i fanovima koji na temelju niza nikad objašnjenih detalja iz istrage tvrde da je jedna od najpoznatijih ličnosti svoje generacije pao kao žrtva financijske računice prema kojoj je mrtva rock-zvijezda isplativija od žive narkomanske olupine.

Na tu temu je napisano nekoliko knjiga i snimljeno par dokumentarnih filmova, ali nijedan od tih projekata nije izazvao takav publicitet kao najava da će se posljednjim danima Cobainovog života pozabaviti ugledni filmaš Gus Van Sant.

Film je prošle godine svoju premijeru imao na kanskom festivalu, gdje se Van Sant već bio kitio "Zlatnim palmama", a mnoge je zaintrigirala činjenica da Cobainov lik tumači Michael Pitt, mladi glumac koji se itekako pobrinuo da fizičkom izgledom i gestama što bolje reinkanira preminulog rockera.

No, Cobainovi fanovi, kao i oni željni prave istine o Cobainovoj smrti, će ostati prikraćeni. Van Sant se, naime, uplašio da bi ga Cobainova udovica Courtney Love mogla tužiti. Zato nje ne samo da nema u filmu, nego je i glavnom junaku promijenjeno ime u "Blake". Film prikazuje posljednjih 48 sati u "Blakeovom" životu, provedenih u kući na Jezeru Washington.

Radnja se svodi na "Blakea" koji se vucara u i oko kući, nerazgovjetno mrmlja sebi u bradu. Prema četvorici poznanika s kojima dijeli krov pokazuje istu ravnodušnost kao i prema trgovačkom putniku i mormonskim misionarima. Sam čin (samo)ubojstva nije prikazan, slično kao što se u filmu ne čuje Cobainova i "Nirvanina" glazba.

S vremena na vrijeme Van Sant nastoji razbiti monotoniju tako što se "Blake" oblači u ženske haljine ili sa homoerotskim scenama u kojoj sudjeluju dvojica "Blakeovih" poznanika.

No, kada film konačno dođe svom kraju, gledatelji će imati dojam da je filmu primjereniji naslov bio "Posljednje godine" ili "Posljednji eoni" od "Posljednjih dana". Ono što je trebao biti jedan od najatraktivnijih filmova našeg vremena je svedeno na karikaturu art-filma, odnosno ostvarenje koje potvrđuje sve negativne predrasude o tom aspektu sedme umjetnosti. "Posljednji dani" su spori, razvučeni, s potpuno ispraznim likovima koji nemaju nikakvu svrhu i čiji su postupci potpuno besmisleni.

No, najveći problem "Posljednjih dana" jest u tome što ne može funkcionirati bez podloge koju čini Cobain i njegov mit. Odnosno, "Posljednji dani" nemaju nikakvog smisla za gledatelje koji mu prilaze kao "tabule rase", odnosno koji nemaju pojma što su to "Nirvana" i grunge.

A takvih gledatelja će s vremenom biti sve više i više, odnosno onaj tko ne zna za Cobaina će vrlo brzo izgubiti interes za to ime jednom kada vidi ovo svođenje kulturne legende na banalno oličenje ravnodušnosti i besmisla. "Posljednji dani" bi vrlo lako mogli dovršiti ono što je prije više od jednog desetljeća započeo hitac iz sačmarice.

(Napomena: DVD-izdanje "Posljednjih dana" je jedno od rijetkih u domaćim videotekama gdje format slike 4:3 odgovara formatu u kojem je originalno snimljen film).

Uloge: Michael Pitt, Asia Argento, Lukas Haas, Harmony Korine, Ricky Jay
Režija: Gus Van Sant
Proizvodnja: HBO, SAD, 2005.
Distribucija: Blitz
Trajanje: 97 minuta

Ocjena: 2/10 (loš)

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara