Redatelj Marshall razbijao stolove na putu prema "Chicagu"

REDATELJ filma "Chicago" Rob Marshall zaslužio je to djelo još otkako je kao 15-godišnjak u svojemu domu plesao na taktove skladbi iz toga broadwayjskog mjuzikla.

"Već sam tada radio na koreografiji. Izlizao sam tepih u svojoj dnevnoj sobi i usput razbio jedan ili dva stolića za kavu", kazao je 42-ogodišnji Marshall.

Njegova je filmska verzija scenskog mjuzikla iz 1975., čiji je prvi koreograf bio legendarni Bob Fosse, sada jedan od favorita za dobivanje najuglednije hollywoodske filmske nagrade - Oscara.

Unatoč tomu što više na svojemu umjetničkom putu ne razbija stolove, Marshall još uvijek nastoji sustići legende američkog mjuzikla, kao što su Fosse i Jerome Robbins, i to pokušajima da još dalje pomakne granice plesa.

"Moja se cijela karijera bavi time jer sam radio na mnogim reizvedbama u kojima sam neprestance za vratom imao duh njihova djela", ističe Marshall.

Kako bi pobjegao tom duhu, Marshall je na potpuno nov način odlučio osmisliti plesove na kojima su oni već radili. Pritom je razmišljao o novim idejama i unošenju vlastita stilskog žiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vidljivo je to, primjerice, u sceni "Zatvoreničkog tanga" iz filma "Chicago" u kojoj zatvorenice izvode pjesmu "On je to zaslužio" iznoseći svoju obranu naspram muškaraca koji su im naudili. U izvornoj verziji one plešu ispred pomičnih rešetki zatvorske ćelije koje se miču u skladu s njima. Na filmu, međutim, žene plešu sa svojim muškim žrtvama.

U plesnoj točki "Sezanje za pištoljem" Marshall je oživotvorio zamisao o korištenju novinskih izvjestitelja kao marioneta kako bi naglasio jednu od glavnih tema filma - dosege medijske manipulacije.

Marshall sebe naziva "djevcem" kad je riječ o pravljenju filmova, što nije daleko od istine. "Chicago" je, naime, njegov redateljski prvijenac, ali očito vrlo uspješan s obzirom na čak 13 nominacija za Oscara, što je više od bilo kojeg drugog filma ove godine.

Ipak, on nije sasvim bez iskustva u redateljskom poslu jer je prije tri godine napravio televizijski film "Annie". Radio je također na koreografiji televizijske verzije "Pepeljuge" iz 1997.

"Ta su mi iskustva pomogla kad sam se trebao naći iza kamere", kazao je Marshall.

Dodao je i da su mu dani kad je radio kao koreograf bitno pomogli u stjecanju iskustva u radu s glumcima i time "nadoknadili manjak tehničke potkovanosti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara