Redatelji "Chicaga" i The hours" dobili nominacije američke udruge redatelja

REDATELJI filmova ´Chicago´, ´The Hours´, ´Gangs of New York´, ´Pijanist´ i ´Gospodar prstenova: Dvije kule´ u utorak su nominirani za nagradu američke Udruge redatelja (DGA), što je jedan od najpouzdanijih barometara za budućeg osvajača Oscara. 

To je prva nominacija britanskome kazališnom redatelju Stephenu Daldryu (´The Hours´) i američkom koreografu koji je postao filmski redatelj Robu Marshallu (´Chicago´).

Ova je ugledna nagrada ustanovljena 1949. i odonda samo pet puta njezin dobitnik nije dobio i Oscara za režiju.

U nedjelju navečer, na dodjeli Zlatnoga globusa, ´The Hours´ i ´Chicago´ proglašeni su najboljom dramom i najboljim filmskim mjuziklom.

Martin Scorsese, redatelj ´Gangs of New York´ već je četiri puta nominiran za nagradu DGA, a nikad je nije dobio. Nominacije su se odnosile na filmove ´Taksist´ (1976.) ´Razjareni bik´ (1980.), ´Dobri dečki´ (1990.) i ´Doba nevinosti´ (1993.).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novozelanđanin Peter Jackson, redatelj ´Gospodara prstenova: Dvije kule´ nominiran je i prošle godine, za prvi dio te filmske trilogije.

Poljaku Romanu Polanskome, redatelju filma ´Pijanist´, ovo je treća nominacija. Prvi je put nominiran 1968. za ´Rosemarynu bebu´, a zatim i 1974. za ´Kinesku četvrt´.

Evo što je Polanski rekao na nominaciju: ´Najveće je priznanje kad te uvažavaju vlastiti kolege. Nominacija ´Pijanista´ za nagradu DGA pruža mi veliko zadovoljstvo. No sve to ne bi bilo moguće bez suradnje moje sjajne ekipe. Zahvalan sam i njoj i Američkoj udruzi redatelja´.

Dobitnik redateljske nagrade za 2002. bit će proglašen na gala-večeri 1. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara