Redford prikazuje film o izbjeglicama

TELEVIZIJSKI kanal Roberta Redforda, Sundance, kupio je prava na prikazivanje filma o izbjeglicama Michaela Winterbottoma "In This World" u SAD-u, javlja BBC.

Kanal je platio 200.000 dolara za film koji govori o dvojici afganistanskih tinejdžera, Jamalu i Enayatullahu, koji putuju od Afganistana do Britanije, gdje traže azil.

Film je snimljen digitalnom video kamerom, s dvojicom mladića koji nikad prije nisu glumili. Prvi put je prikazan na Londonskom filmskom festivalu u studenom prošle godine, a na Berlinskom filmskom festivalu prošlog mjeseca osvojio je Zlatnog medvjeda. Film će biti prikazan u SAD-u krajem ove godine.

Redfordov kanal Sundance, koji prikazuje alternativne filmove, počeo je u siječnju i s kinodistribucijom. Dogovoren je prvi posao s lancem Loewe Cineplex za prikazivanje 4 filma u 10 najvećih američkih gradova. Nakon prikazivanja u kinima, filmovi će biti stavljeni u video prodaju pod markom Sundance Channel Home Entertainment.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Winterbottomov film prati "simulaciju bijega", koju je redatelj prošao nekoliko tjedana nakon napada na SAD, 11. rujna. Zatim se vratio u izbjeglički kamp u pakistanskom gradu Quetta i ponovo prošao cijeli put s dvojicom afganistanskih mladića koji su živjeli u kampu, snimajući uglavnom improvizirano, bez scenarija, put do Velike Britanije.

Jedan od dvojice glumaca, Jamal Udin Torabi, poduzeo je potom putovanje u zbilji i trenutno traži azil u Velikoj Britaniji.

"Nadam se da ćete kad pogedate film pomisliti: naša politika azila je previše restriktivna", izjavio je prošle godine Winterbottom za BBC News Online. "Nadam se da će ljudi osjetiti kako su oni koji stignu ovamo učinili nadljudske napore i da ih trebamo toplo dočekati".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara