Retro gaming je apsolutni hit 2016., vrijeme je da se uključite

Retro gaming je apsolutni hit 2016., vrijeme je da se uključite

Foto: Press

RETRO igre su apsolutni ovogodišnji hit, a to pokazuje i veliki broj uzbudljivih vijesti o uređajima koji bi se uskoro trebali pojaviti na tržištu.

Iako su retro igre, posebno na indie sceni, unazad nekoliko godina itekako zastupljenje, a Sony u svojoj ponudi besplatnih igara od samih početaka forsira retro indie naslove najmanje jednom mjesečno (na veliko razočarenje nekih PS-ovaca koji očekuju AAA naslove), Nintendo je taj koji je pokrenuo pravu retro lavinu.

I dok je Pokemon GO retro samo što se Pokemona tiče, njihov NES Classic Edition pokrenuo je lavinu, a tržište bi uskoro mogle ponovno preplaviti osamdesete i devedesete.

Vrijeme je da se upoznate s ponudom.

1. NES Classis Edition

NES Classic Edition izgleda kao originalni Nintendo Entertainment System , ali ova minijaturna konzola neće imati ulaz za uobičajene ketridže već stiže s 30 originalnih igara pohranjenih u samom uređaju koji ćete bez potrebe za raznoraznim adapterima spajati s modernim televizorima, a tu je i opcija snimanja pozicije. Na tržištu bi se trebala pojaviti krajem godine, a sama je vijest o izlasku postala viralni hit.

2. Genesis Classic

Kad je tu Nintendo, mora i Sega pa do kraja godine možemo očekivati i sličnu Seginu verziju. Doduše, priča o ovog konzoli kola već nekoliko godina, a na tržištu bi se trebala pojaviti u listopadu kada Sonic the Hedgehog slavi 25 rođendan. No, za razliku od Nintendove konzole, ova dolazi s 80 igara, ali imat će i ulaz za ketridže pa će biti kompatibilna s većinom Sega Genesis i Mega Drive klasika i imat će bežične kontrolere.

3. Ultimate Genesis Portable Game Player

AtGames očito je ozbiljno zapeo jer uz spomenutu Seginu konzolu, tu je i prijenosna verzija koja dolazi s istim igrama pa ćemo omiljene naslove moći vucarati za sobom.

4. Retro-Bit Generations

Na jesen izlazi još jedna zanimljiva mini konzola, a riječ je o Retro-Bitovoj UGPGP koja dolazi sa 100 arkadnih klasika, a nastala je u kolaboraciji s legendarnim razvojnim timovima kao što su Capcom, Data East, Jaleco i slično pa možemo očekivati neke kultne naslove kao što su Ghosts'N Goblins, Gun Smoke, Captain Commando, Super R-Type i slično.

5. Retron 5

Za sve ove mini konzole trebat će pričekati još nekoliko mjeseci, ali ako ste nestrpljivi, postoji i par rješenja koja su već na tržištu. Retron 5 je opaka zvjerka jer na jednom mjestu spaja NES, SNES, Mega Drive, Gameboy (originalni, Advance i Color), a spaja se HDMI-jem na TV. Ludilo.

6. Supaboy

Od ekipe koja nam je donijela Retron 5 dolazi i prijenosna SNES konzola Supaboy. Ukratko, radi se o klasičnom SNES kontroleru s 3,5'' LCD zaslonom, kompatibilan je s vašim ketridžima, a možete ga spojiti s TV-om.

7. Super Retro Trio

Slična priča kao i Retron 5, ali košta manje od 70 dolara što je u usporedbi sa 160 za Retron i više nego super ponuda. Međutim, postoji minus. Moći ćete zaigrati igre za NES, SNES i Genesis, ali ne i za Gameboy.

8. GPD G5A

Izgleda kao kontroler za PS2, ali na sebi ima i prilično jak Androidov tablet i potpuno je prilagođen za korištenje emulatora. No, neki od njih ne rade baš najbolje. Ovo je samo jedan od proizvoda kineske kompanije Game Pad Digital koji uskoro izbacuje prijenosni PC koji tjera Windows 10 i stane vam u džep.

9. ZX Spectrum

Komodorac je bio majka na ovim prostorima, ali Commodore 64 je opće mjesto u medijima i neprestano se spominje dok ZX Spectrum uvijek ostaje u sjeni iako su ga neki obožavali. Elite System stvorio je XZ Spectrum koji spajate na tablet ili TV, a igre skidate s njihovog sajta koji se neprestano osvježava novim naslovima.

10. Sinclair Vega+

Spectrum je očito totalni hit jer uskoro izlazi Sinclair Vega+ koji bio također mogao biti zanimljiv. Štoviše, mogao bi biti daleko zanimljiviji. Dolazi s 1000 licenciranih naslova koje možete igrati na samom uređaju, ali i spojiti ga na TV

11. JXD S7800

Ovo je već malo naprednija priča jer radi se o prilagođenom Androidovom tabletu koji je optimiziran i za nove i za stare igre. I dok ćete nove nabavljati u trgovinama aplikacija, retro naslove nabavljat ćete ilegalno, ali morate se pripremiti i na neautentične načine igara. No, ponuda je beskonačna.

ZA ONE DUBLJE DŽEPA: Neo Legend Arcade Cocktail Table

E sad, sve što ste dosad vidjeli je više-manje prilagođeno prosječnom džepu, a ovo je za bogatije ljubitelje retro igara koji žele malo raskošnije iskustvo. Djelo francuske kompanije Neo Legend je ispunjenje dječjih snova, golemi automat koji u sebi ima 60 arkadnih klasika, a na sebi cijenu od 2000 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara