Revolucija: Kanabis postaje "novi Aspirin"

Foto: Photobucket/JinxQuinn

NAKON brojnih slučajeva u kojima su bolesnici s rakom, ili nekim drugim oblikom bolesti koja uzrokuje jake bolove, od suda tražili dozvole za korištenje kanabisa u medicinske svrhe, konačno dobra vijest - znanstvenici su ovih dana objavili kako su otkrili način na koji se THC može iskoristiti za ublažavanje bolova, no bez popratnih nuspojava koje su zakonom kažnjive, prenosi io9.

Poseban, nehalucinogeni oblik THC-a tako bi mogao postati "novi Aspirin", odnosno univerzalni lijek protiv bolova. Tim predvođen fiziologom Li Zhangom otkrio je da THC utječe na nekoliko različitih dijelova živčanog sustava, pa tako i na dio zvan inhibitorni glicinski receptori (GlyRs). Spomenuti receptori pomažu u regulaciji neuromotorne aktivnosti, osjećaja boli, opuštenosti mišića i tjeskobe, pa rješenje vide u sintetiziranju oblika THC-a koji bi utjecao isključivo na GlyRs receptore, što znači da bi unošenje u organizam pomagalo pri ublažavanju boli, bez da se pacijent osjeća "napušeno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak o uspjehu dr. Zhanga objavljen je i u časopisu Nature Chemical Biology: "Kanabis se sastoji od oko 400 kemijskih komponenti - mnoge od njih pomažu u olakšavanju kronične boli, epilepsije, depresije i grčeva u mišićima uzrokovanih multiplom sklerozom. Glavni psihoaktivni sastojak kanabisa, THC, ipak ima i neželjene posljedice, koje je potrebno eliminirati."

Lijekovi poput Aspirina i Ibuprofena, iako uspješni u borbi s glavoboljom, ponekad loše djeluju na želudac, pa bi modificirani THC uskočio kao zamjena. Tim je spoj nazvao "nepsihotropni kanabinoidi", a ukoliko nastave nizati ovakve uspjehe mogli bi olakšati život mnogim pacijentima koji se nadaju legalnoj uporabi medicinske marihuane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara