Rijetko izdanje knjige prodano za 400.000 kuna, vlasnici je čuvali 20 godina

Rijetko izdanje knjige prodano za 400.000 kuna, vlasnici je čuvali 20 godina
Foto: Hansons Auctioneers

RIJEDAK primjerak prvog izdanja knjige o Harryju Potteru prodan je početkom listopada na aukciji u Velikoj Britaniji za 46.000 funti (oko 398.000 kuna), nakon što su ga njezini vlasnici čuvali više od 20 godina.

Tvrdo ukoričeno izdanje knjige "Harry Potter i Kamen mudraca" bilo je u vlasništvu obitelji iz Lancashirea koja ga je željela sačuvati kao dio obiteljskog nasljeđa.

Na prodaju su se odlučili pošto su čuli da je slična knjiga o mladom čarobnjaku na aukciji postigla cijenu od 28.500 funti, prenio je BBC. 

Izdanje iz 1997. za kolekcionare je sveti gral jer ih je tiskano vrlo malo, kazao je glasnogovornik aukcijske kuće.

Aukcionari kuće Hansons Auctioneers očekivali su da će za djelo objavljeno s dvije pogreške postići između 25.000 i 30.000 funti. 

No brojne telefonske ponude podigle su mu cijenu. 

Direktor Hansons Auctioneersa Jim Spencer je, udarivši čekićem nakon posljednje ponude, zadovoljno kazao da je riječ "o čaroliji". 

"Ni sam nisam mogao vjerovati da je knjiga u tako dobrome stanju, kao da je tek izašla iz tiskare. Ne mogu ni zamisliti da postoji bolji primjerak", kazao je Spencer. 

U prvome izdanju "Harryja Pottera i Kamena mudraca" objavljeno je svega 500 primjeraka, od čega ih je tek 300 poslano knjižnicama.

Knjiga je bila jedno od 12 prvih izdanja djela o Harryju Potteru namijenjenih prodaji na aukciji, uključujući i ono s potpisom spisateljice J.K. Rowling.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara