Rješenje misterija: "Vječna vatra" možda krije istinu o nastanku života

Rješenje misterija: "Vječna vatra" možda krije istinu o nastanku života
Screenshot: YouTube

NEKI će reći da je za sve zaslužno mitsko biće koje čine dijelovi koze, lava i zmije, a drugi će se ipak držati znanosti kada budu objašnjavali fenomen vječnog plamena Chimaere u Taurskom gorju. 

Naime, radi se o pojavi koju je moguće vidjeti na vrhu planine u jugozapadnom dijelu Turske, a vječni plamen koji se ne gasi godinama rezultat je kemijske reakcije u stijenama koju je moguće pronaći na više mjesta diljem svijeta i, kao što to objašnjavaju znanstvenici DCO-a (Deep Carbon Observatory), zapravo se i ne radi o posebno rijetkom fenomenu. 

No to pojavu ne čini manje zanimljivom. Štoviše, znanstvenici tvrde da je daleko kompleksnija nego su isprva mislili i daje uvid u to kako nastaje tzv. abiotički metan koji nije rezultat raspadanja biljaka, životinja ili algi. 

Istraživanje ovog kemijskog procesa moglo bi nam otkriti i ponešto o nastanku života na Zemlji, ali i otvoriti temu života na drugim planetima. 

Znanstvenici vjeruju da se kemosinteza (zaslužna za ovaj fenomen) pojavila prije fotosinteze što bi značilo da je život zapravo imitacija prirodnih geoloških procesa, a to bi bilo itekako značajno otkriće. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara