Rođena prva beba začeta spermom kupljenom na Internetu

PRVA beba rođena spermom kupljenom putem interneta rođena je u Velikoj Britaniji, objavljeno je u utorak na komercijalnom siteu ManNotIncluded.com uz napomenu da se radi o svjetskoj premijeri.

"Vrlo smo sretni zbog fantastične vijesti o rođenju prve bebe rođene zahvaljujući revolucionarnoj službi", kazao je osnivač sitea John Gonzales.

Majka i dijete osjećaju se dobro, dodao je.

Roditelji novorođenog dječačića, koji su željeli ostati neimenovani, žive na jugoistoku Engleske, rekao je Gonzalez.

Najavio je da se za nekoliko tjedana čeka rođenje drugog djeteta začetom takvim putem čiji će roditelji biti dvije lezbijke.

Zahvaljujući spermi kupljenoj preko interneta trudno je još 19 drugih žena - koje žive u paru ili same.

Povodom širenja takve prakse, predsjednica Britanske vlasti za humanu oplodnju i embriologiju (HFEA) Suzi Leather je još jednom upozorila korisnike web siteova.

"Strogo preporučujemo ženama koje se koriste tom spermom da zatraže sve testove kako bi bile sigurne da je sve u redu", rekla je.

HFEA ne priznajte te sitove i stoga ih i ne kontrolira.

Istodobno, brojne su organizacije osudile takvu praksu i preporučuju da se one što prije zabrane.

Udruga Pro Life izrazila je zabrinutost.

"John Gonazels zanemaruje emocionalne potrebe djece koja se rađaju iz takve prošlosti te njihovo pravo da upoznaju biološkog oca", rekao je glasnogovornik Patrick Cuswort. Upozorio je da kupnja humanih gena putem intereneta "liči više životinjskoj reprodukciji na farmama nego li stvaranju novog ljudskog bića".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara