Roman Abramovič na dvije slike potrošio 120 milijuna dolara

ZA REKORDNE cijene umjetnina o kojima je donedavno brujio umjetnički svijet zaslužan je, prema pisanju medija, ruski milijarder Roman Abramovič. Vlasnik nogometnog kluba Chelsea na dvije je umjetnine, kupljene u razmaku od dva dana, potrošio više od 120 milijuna dolara, a isprva se jako trudio da ostane anoniman. Informacija je procurila, a Abramovič je postao i službeno zaslužan za to što je Britanac Lucian Freud postao najskuplji živući slikar u svijetu.

Sliku "Benefits Supervisor Sleeping" Abramovič je platio 34 milijuna dolara, a za oko mu je zapela na dražbi kuće Christie's u New Yorku. Slika je nastala 1995. godine, a njezin autor Lucian Freud postao je, zahvaljujući dubokom džepu ruskog bogataša, najbolje plaćeni živući slikar na svijetu. Novi vlasnik laskave titule je unuk Sigmunda Freuda, a zaslužio ju je ženskim aktom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Triptih", sliku Francisa Bacona iz 1976. godine, Roman Abramovič kupio je na aukciji kuće Sotheby's u New Yorku, a platio ju je 86,2 milijuna dolara. Milijarder je navodno i prije u "naletima" kupovao umjetnine, ali se uvijek trudio da javnost ne sazna za njegov omiljeni hobi. Kako tvrde izvori iz aukcijskih kuća, koji su ipak popustili pritisku medija i otkrili ime kupca, Abramovič ih je kupio za svoju kuću u Londonu.

M.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara