Ronilačko-ekološka akcija: Nadan Vidošević zaronio s Kristijanom Curavićem

Tekst: I.M.L.
Foto: CDA

REKORDER u ronjenju na dah Kristijan Curavić, svjestan stanja hrvatske obale i Jadranskog mora, odlučio je pokrenuti najveću ronilačko-ekološku akciju do sada, ne samo u Hrvatskoj, nego u svijetu. Premda bi logično bilo da ovako veliko čišćenje hrvatskog podmorja organiziraju nadležne institucije, to se nije dogodilo. Inicijativu je preuzeo Curavić koji sada u akciju pokušava uključiti državne institucije, predsjednički ured, ministarstva, fakultete, škole, tvrtke, medije, policiju, vojsku, vatrogasce, liječnike i sve drugi koji žele pridonijeti akciji.

Predsjednički kandidat Nadan Vidošević je u četvrtak, 24. rujna, zaronio s Curavićem kako bi iskazao potporu projektu, simbolično prošao obuku i na koncu će s tisućama Hrvata u svibnju 2010. godine čistiti podmorje. Ozbiljna obuka Vidoševiću nije bila potrebna budući da se bavio plivanjem i ronjenjem. "Pozivam sve hrvatske gospodarstvenike ne da sponzoriraju akciju, već da se putem osposobljavanja vlastitih eko timova uključe, na ponos svojim tvrtkama i cijeloj Republici Hrvatskoj" izjavio je tom prilikom Nadan Vidošević.

Akciju će pratiti i Guinnessov tim za knjigu svjetskih rekorda

Kristijan Curavić je zadovoljan podrškom koju je njegov tim iz Curavić Diving Academy do sada dobio, ali to još uvijek nije dovoljno. Ured predsjednika Republike će pružiti pokroviteljstvo, s ministarstvima se još uvijek pregovara, ali nazire se pozitivan dogovor. Najveće iznenađenje došlo je od strane Vinka Mladinea iz Fonda za zaštitu okoliša. Fond koji bi ponajviše trebao brinuti o ekologiji i podupirati ovakve akcije prvotno je rekao 'ne' čišćenju podmorja, ali su ipak odlučili svoj odgovor još jednom preispitati. "Ne" je rekla i INA, jedan od najvećih onečišćivača. "INA nije prihvatila projekt jer, kako kažu, trenutno nemaju financijska sredstva za to. Ironično, to je najveći zagađivač koji stalno promovira svoje društveno odgovorno djelovanje i ekološke akcije, a sada ne žele sudjelovati", ispričao je Curavić.

Do sada se akciji, pored tvrtki i institucija, pridružio i veliki broj običnih ljudi koji žele učiniti nešto za svoj okoliš, a time i za sebe. Obuke su krenule od 1. rujna i traju do kraja travnja 2010. godine, a u svibnju će se održati spektakularna akcija koju će pratiti i Guinnessov tim za knjigu svjetskih rekorda kao događaj s najviše ronioca koji su zaronili i čistili smeće u isto vrijeme. Više o akciji možete saznati ovdje, a za dodatne informacije i prijave obratite se timu Curavić Diving Academy na info@curavicdivingacademy.com.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara