Ruske Volge za obnovu iračke taxi službe

DOK ZAPADNI svijet priprema vojnu intervenciju u Iraku, Ruski GAZ sklapa ugovor o poslovnoj suradnji, koja će mu omogućiti donekle mirnu budućnost.

Krajem prošle godine iračko ministarstvo trgovine je sklopilo ugovor s posrnulim ruskim proizvođem čiji cilj je obnova taxi službe. Naime, za potrebe taxija u Bagdadu GAZ će isporučiti čak 5.000 primjeraka svog najpopularnijeg modela, Volge 3110. Posao vrijedan 25 milijuna USD za GAZ je od vitalne važnosti, jer čak i na ruskom tržištu ne stoji najbolje.

Volga 3110 je tipična ruska limuzina, čija je proizvodnja započela 1997. godine. Riječ je o izvedbi, koja je posebno prilagođena taxi službi. Iako je serijski model dugačak 4.895 mm i ima međuosovinski razmak od čak 2.800 mm, GAZ je ponudu proširio taxi izvedbom koja je produljena za daljnjih 490 mm, čime je povećana ponuda prostora na stražnjoj klupi i kapacitet prtljažnika. Automobil je serijski opremljen nešto kvalitetnijom mehanikom, dok je sigurnosna oprema i dalje nedostupna. Od motornih izvedbi ,tri benzinske i jedne dizelske, vrijedna spomena je tek jedna. 2.3-litreni 16V benzinski motor razvija maksimalnu snagu od 96/130 kW/KS pri 5.200 o/min uz zakretni moment od 188 Nm pri 4.000 o/min.

U ponudi postoji i noviji model, Volga 3111, koji nikako da se etablira na domaćem tržištu.

Zbog nagomilanih gubitaka GAZ je još nedavno prijetio prekid proizvodnje i stavljanje ključa u bravu. Danas je situacija kudikamo izglednija, prodaja pomalo raste, a interes za modelima sve je jači izvan granica Rusije. GAZ u ponudi, uz nekoliko izvedbi Volge ima i kombi model, te nekoliko modela teretnih vozila. To se prije svega odnosi na robusne kamione, koji se i danas isporučuju za potrebe vojske, kako ruske, tako i ostalih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

Prošlu godinu GAZ je proizveo ukupno 198.135 vozila, što je 3.5 % više nego godinu prije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara