S 23 godine težak je 47 milijuna kn: Stari ste ako ne znate ime David Dobrik

S 23 godine težak je 47 milijuna kn: Stari ste ako ne znate ime David Dobrik
Foto: Instagram/YouTube

AKO NISTE tinejdžer, ime David Dobrik vjerojatno vam neće značiti apsolutno ništa u životu. Međutim, njegovo ime itekako znači nešto 15 milijuna ljudi koji ga prate na YouTubeu i zahvaljujući kojima je prošle godine u jednom istraživanju analitičara Pipera Jaffraya (provedenom među 9500 tinejdžera) odnio titulu najomiljenije zvijezde na društvenim mrežama.

Ovaj 23-godišnji Slovak danas je jedan od najboljih dokaza moći društvenih medija. Njegovi vlogovi i aktivnosti na internetu omogućile su mu i filmske uloge, zatim voditeljski angažman na Teen Choice Awardsu prošle godine i veoma veliku i veoma lojalnu bazu fanova.

Kako je počeo?

David je rođen 1996. godine u mjestu Košice u Slovačkoj. Kad je imao šest godina s roditeljima se preselio u SAD, točnije u Chicago. Kada je završio srednju školu, roditelji su mu dali ultimatum - ili fakultet ili selidba iz kuće.

Odabrao je - selidbu. 2013. se sa skupinom prijatelja preselio u Los Angeles i u isto vrijeme otkrio aplikaciju Vine u kojoj je mogao objavljivati šest sekundi dugačke videozapise i dijeliti ih s drugima. Započeo je s nekoliko sportskih profila na kojima je objavljivao najzanimljivije dijelove utakmica i tako je počeo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DAVID DOBRIK (@daviddobrik) on

Već je tad, piše Business Insider, zarađivao oko 1500 do 2000 dolara mjesečno. Međutim, shvatio je da može više pa se prebacio na komične snimke te se ubrzo udružio s još nekim korisnicima Vinea koji su objavljivali sličan sadržaj.

2015. godine prebacio se i na YouTube, no tad si još nije mogao priuštiti velike produkcije i setove, točnije sadržaj kakav je u to vrijeme bio popularan na toj platformi. No, onda je otkrio vlogove. S tim sadržajem upoznala ga je Liza Koshy koja mu je kasnije postala cura. Nabavio je malu kameru i snimao kako mu protječu dani.

Kada je 2016. godine ugašen Vine, David se u potpunosti prebacio na YouTube i počeo stvarati još više sadržaja. Danas ima dva kanala - na jednom ga prati više od 15 milijuna ljudi, a na drugom koji se zove David Dobrik Too ima skoro 7 milijuna pretplatnika.

U međuvremenu je pokrenuo i podcast, a 2018. godine video koji je snimio s Lizom Koshy o njihovom prekidu bio je veliki hit i donio mu veliku popularnost.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DAVID DOBRIK (@daviddobrik) on

Danas uglavnom radi prankove. 2019. godine oženio je mamu jednog YouTubera iz - sprdnje. Brak je potrajao mjesec dana.

Njegova vrijednost procjenjuje se na sedam milijuna dolara (oko 47 milijuna kuna), a živi u 2,5 milijuna dolara vrijednoj vili u Los Angelesu. Njegova popularnost je danas tolika da je jednom prilikom izjavio da će se možda morati preseliti zbog opsesivnih fanova. "Zastrašujuće je što mi rade", požalio se.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DAVID DOBRIK (@daviddobrik) on

2019. godine bio je peti najgledaniji YouTuber, a ove godine pokrenuo je vlastitu aplikaciju David's Disposable. 

I da, zaista, ima samo 23 godine...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DAVID DOBRIK (@daviddobrik) on

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara