S novim cirkusantima krenite u borbu protiv gravitacije

ČEKANJE nas gotovo uvijek izluđuje do krajnjih granica. No, ono što iščekivanje sa sobom donosi zanemarujemo ili ne znamo prepoznati. Promatrajući, razmišljajući, putujući i kršeći zakone možemo dotaknuti granice realnog, a ponekad te granice možemo i prijeći.

Priča koju nam je finski dvojac ispričao na otvorenju Festivala novog cirkusa vodi nas u svijet iščekivanja, svijet u kojem svaka sitnica postaje od ogromne važnosti i svijetu u kojem svaka sekunda može biti presudna.

Zelena jabuka za čiju je peteljku zavezana žica po kojoj hoda čovjek, simbolički je prikaz teme s kojom se suočava prvi takav festival u Hrvatskoj. Novi cirkusanti žive kako bi kršili gravitaciju. Ako se dosad niste imali prilike sresti s njima, savjetujemo vam da ih potražite u sebi.

Ville Walo i Kalle Hakkarainen pokušali su nam pokazati kako izgleda život novog cirkusanta. Shvatili smo da se ne radi samo o teatru, kazališnim daskama ili pljesku na kraju predstave. Cirkus je način života, a njegovi protagonisti žive ga i kad nisu na sceni. 

Prije ili poslije svakog kretanja uvijek se događa čekanje. "Odotustila" (finska riječ za čekaonicu, ali i za stanje iščekivanja) naziv je predstave kojom je u Zagrebačkom kazalištu lutaka festival otvoren. Finski dvojac, fasciniran stanjem čekanja istražio je taj fenomen sa svakog njegovog aspekta, spojivši žonglerski i iluzionistički talent u plesnu simbiozu s video snimkama.

Svijet koji su stvorili bio je na trenutke čudesan, a na trenutke jezovit. U svakom slučaju bio je stvaran, gotovo opipljiv. Željeznički kolodvori, gužva na stanici, mase ljudi na ulici, jureći automobili, sve su to prikazala samo dva čovjeka, ulazeći u videoprojekcije i izlazeći iz njih.

Jedan čovjek postaje njih osam, da bi potom jednostavno iščeznuo. Kvarom na kolodvorskom satu kvare se i vremenski zakoni, a gravitacija utječe na kugle koje lebde u zraku.

Predstava koje je osvojila europske kritičare, zbog svoje tematske zaokruženosti, pametnog humora i mjesečarske estetike proglašna je i najboljim cirkusom europskog sjevera.

Cirkus se oduvijek borio protiv zakona fizike. Sila teže i dalje će privlačiti ne samo nove cirkusante, već i čitav ljudski rod. Pitanje je tek hoćete li poput Ikara, propasti, ili ćete poput Armstronga pobijediti gravitacijsku određenost.

U međuvremenu možete posjetiti neke od predstava koje će se održavati u Studentskom centru, Kazalištu lutaka, Tvornici jedinstva i na gradskim ulicama. Ovih dana cirkus bi vas mogao iznenaditi tamo gdje se najmanje nadate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara