Samo na Indexu: Prešućivan u antologijama hrvatske šansone, no "Slavuj sa Slavujevca" dobio je priliku

Samo na Indexu: Prešućivan u antologijama hrvatske šansone, no "Slavuj sa Slavujevca" dobio je priliku

Foto: Blitz PR

DANAS zaboravljen i zapostavljen, prešućivan čak i u antologijama hrvatske šansone, Vilim Rebar "Đoni" (1906.-1945.) bio je jedan od najpopularnijih domaćih šansonjera u razdoblju između dva svjetska rata.

"Slavuj sa Slavujevca", kako su mu tada tepali, proslavio se nizom pitkih, orkestriranih šlagera ("Ruže u srdcu", "Liepa Matilda", "Bonvivan") među kojima se kao najveća uspješnica ističe "Za ljubav spremni". Ta uglazbljena priča o romansi ustaškog vojnika i djevojke koju je ostavio za sobom osvojila je srca brojnih slušatelja te bila jedna od najtraženijih napjeva na tadašnjim balovima i plesnjacima. Vilim Rebar, nažalost, nije dobio priliku nastaviti svoju plodnu karijeru, budući da mu se koncem 1945. gubi svaki trag.

Kako bi donekle ispravili tu nepravdu i izvukli iz zaborava ovog iznimnog umjetnika, autori "Narodnog heroja Ljiljana Vidića" u film su uvrstili "Za ljubav spremni", pjesmu o jednoj ljubavi i jednoj Hrvatskoj koja je mogla biti.

Karaoke verziju pjesme "Za ljubav spremni" iz filma, možete poslušati samo na Indexu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon zagrebačke premijere, publika je pohrlila u kina diljem Hrvatske ne bi li pogledala partizansko-ustaško-četnički spektakl koji odgovara na pitanje: 'gdje si bio '45-te?'.

Narodni heroj Ljiljan Vidić prati četu partizana koja se, predvođena mladim pjesnikom, natječe na endehazijskom talent showu "Čimbenik X": pobjednik osvaja nastup na Poglavnikovom domjenku te samim time i priliku da uz pjesmu, ples i pucnjeve okonča rat. Saznajte tko je pobijedio u Drugom svjetskom ratu, a tko u prvom hrvatskom talent showu; kako su u 40-ima izgledali šoping centri, a kako razgovori za posao; koji je automobil Hitler poklonio Paveliću i kakve je mudre misli Tito zapisao u svojem nikad objavljenom priručniku za samopomoć.
 
Premda smještena pred kraj Narodnooslobodilačkog rata, priča Narodnog heroja Ljiljana Vidića govori o Hrvatskoj danas: još uvijek živimo u 1945-oj, još uvijek se dijelimo na partizane i ustaše, nikako da se dogovorimo tko je heroj, a tko zločinac - i kako stvari stoje, još ćemo se načekati dok dobijemo zvijezde veće od Tita i Pavelića. U redovima partizana bore se glumci Kristijan Jaić, Stjepan Perić, Stojan Matavulj, Tena Jeić-Gajski, Ljubiša Savanović i Ivan Đuričić. U ulozi Josipa Broza Tita nastupa Dragan Despot, dok Sile Osovine predstavljaju Dražen Čuček kao Ante Pavelić i Dražen Kühn kao Adolf Hitler.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara