Samo traže pažnju? Zašto liječnici ne bi smjeli ignorirati "ženske probleme"

Samo traže pažnju? Zašto liječnici ne bi smjeli ignorirati "ženske probleme"

Foto: 123rf

Umorne su ili samo traže pažnju. Takva dijagnoza nije rijetkost kada se radi o ženama koje boluju od tumora na mozgu, tvrdi udruga "Brain Tumour Charity". Žene u prosjeku moraju više puta tražiti mišljenje liječnika nego što to moraju muškarci kada se radi o tumoru na mozgu. Njihove poteškoće liječnici nerijetko otpisuju kao "ženske" probleme – umor, depresiju, zanemarenost, uzimanje lijekova na svoju ruku, piše Guardian.

Također, žene u prosjeku čekaju dvostruko više od muškaraca da se prvi puta zapute liječniku ako sumnjaju na tumor. Uz činjenicu da dulje čekaju na dijagnozu, sve zajedno rezultira mnogo kasnijim uočavanjem zloćudne bolesti i manjim izgledima za oporavak.

Carol Rutherford, jedna od pacijentica koja tvrdi da joj je liječnik tijekom njenog petog posjeta rekao: "Ne, ne trebate skeniranje mozga, samo ste jako umorni". Nakon što se onesvijestila, na mozgu joj je pronađen tumor veličine šake. Srećom, oporavila se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugoj su pacijentici propisani antidepresivi, analgetici i terapije spavanja prije dijagnoze tumora, a još su jednu pacijenticu u svakoj bolnici optužili za traženje pažnje i korištenje ilegalnih lijekova.

Iako su takvi slučajevi gotovo nevjerojatni kada znamo da se radi o jednoj od najsmrtonosnijih vrsti tumora, nisu toliko iznenađujući ako uzmemo u obzir povijesni kontekst. Naime, žensko zdravlje dugo se promatralo kroz prizmu "bikini pristupa", odnosno fokusiralo se na grudi i reproduktivne organe. Mnoge vrste zloćudnih i krvožilnih bolesti smatrane su "muškim bolestima". To se događa i danas s nekim drugim stanjima; četiri puta više muške djece ima dijagnozu autizma, a češće im je dijagnosticiran i ADHD. Tipične poteškoće koje ukazuju na to stanje kod djevojčica češće se otpisuju kao "emocionalne" i "psihogene" pa zato i "manje stvarne".

Ne suočavaju se samo žene s dijagnostičkom diskriminacijom. Muškarci imaju velikih problema pri dijagnosticiranju raka dojke koji se i dalje smatra tipičnim ženskim oblikom raka. Kada i dobiju ispravnu dijagnozu, moraju se priviknuti na osudu okoline zbog toga što imaju "žensku" bolest. Predrasude u medicini mogu odlučivati o ljudskim životima, zato bi trebali svim pacijentima pristupati jednako i individualno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara