Seat Cupra GT – bolid nemaštovitog imena

Seat Cupra GT – bolid nemaštovitog imena

AUTOMOBILSKI svijet bogatiji je za još jedan atraktivan bolid. Na salonu automobila u Barceloni domaćin Seat je premijerno predstavio koncept supersportskog automobila i nastavio tradiciju iniciranu od strane VW-a.

Volkswagen grupa je definitivno majstor svog zanata. Stavljanje renomiranih sportskih marki pod svoju kontrolu rezultiralo je snažnim angažmanom u razvoju ekstravagantnih sportskih automobila, donedavno nezamislivim za VW.

Nakon modela W12 i nekoliko Audijevih "izleta" na red je došao i Seat.

Cupra GT je koncept natjecateljskog bolida, koji bi vrlo lako mogao biti transformiran u civilnu izvedbu. Naravno kad bi postojao interes i ekonomska isplativost projekta.

I ovako je automobil u potpunosti ispunio svoju funkciju, a to je prikazati Seat kao sportski nastrojenu marku sposobnu ostvarivati i tehnološki zahtjevnije zadatke.

Vanjski dizajn koncepta jasno pokazuje da su Seatovi stilisti inspiraciju našli u talijanskim proizvodima, posebno Lamborghiniju. Najoriginalniji detalj je smještanje karakterističnih Seatovih grila, koje danas posjeduju svi modeli tvrtke. Riječ je o posljednjem uratku Walter de Silve, koji već neko vrijeme radi za Audi.

Sve ostalo nastalo je u novom dizajnerskom centru u Sitgesu, uključujući i krajnje neemotivno ime. Cupra GT se rasprostire na 4.562 mm duljine i čak 2.100 mm širine.

Međuosovinski razmak broji 2.650 mm, a visina svega 1.190 mm, što naglašava kompaktnost samog koncepta. Primjena cjevastih nosača i ugljičnih vlakana rezultirala je svođenjem mase na najmanju moguću mjeru, tek 1.100 kg.

S obzirom da se za pokretanje bolida brine trolitreni V6 potpomognut turbo-punjačom maksimalne snage okruglih 500 KS razloga za brigu nema. Iako nepoznate, performanse su zasigurno uvjerljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snaga se na stražnje kotače prenosi putem mjenjača posuđenog od Audijevog predstavnika sa Le Mansa.

Nakon Seata ostala je samo Škoda bez jednog sličnog koncepta. Stoga će idući projekt biti vrlo vjerojatno Škodin bolid. Nadajmo se samo da se neće zvati recimo Škoda RS. Živi bili pa vidjeli!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara