Seks turizam cvjeta: Hrvatska je raj za swingere!

Tekst: V.V.
Foto: Ivo Ravlić/Cropix (ilustracija)

SLOVENSKI portal 24.ur pozabavio se sasvim novim pogledom na hrvatski turizam - seksualnim. Naime, prema njihovim istraživanjima Hrvatska je raj za swingere, a vruće poprište ove vrste turizma koji Slovenci sve češće prakticiraju plaža je Monsena, smještena kraj Rovinja. "Prelijepo je da se pod otvorenim nebom predaješ užitku koji nudi seks u prirodi odmah uz more. Jednostavno se prepustiš i zaboraviš na predrasude koje vladaju u našoj kaotičnoj okolini. Izmjenjuješ nježnosti sa svojim partnerom ili osobom koja ti se sviđa. Posjetitelji su dobro upoznati s pravilima igre i znaju kada se smiju pridružiti, a kada ne", saznaju iz prve ruke, Slovenke Maje koja se priklonila sve češćem trendu u njihovoj zemlji.

Zaigranim parovima svi se mogu pridružiti!

Taku su prizori lascivnih igrica slovenskih parova na ovoj plaži na koju hrle samo najhrabriji jako česti, a kako pričaju Maja i njezin dečko Boris, par koji Monsenu upravo iz ovih razloga posjećuju zadnje tri godine, a oni hrabriji koji se tamo zateknu u svakom trenutku se mogu zaigranim parovima i pridružiti.

Komentar ministra turizma Damira Bajsa na ovakvu promidžbu naše zemlje u susjednoj nam Sloveniji još uvijek nije dostupan. Međutim, baratamo nekim podacima koji su nam upravo iz Istre stigli početkom ljeta, kada smo se pozabavili temom Hrvatske kao nudističkog i naturalističkog turističkog raja. I naravno, podaci su sramotni i porazni.

Unatoč odličnim potencijalima u Hrvatskoj naturizam stagnira

Unatoč odličnim potencijalima i izvrsnim lokacijama, u Hrvatskoj naturizam stagnira a pad broja gostiju uglavnom bi se mogao objasniti nedostatkom razvojne strategije razvoja naturizma i nedovoljnom promidžbom. Drugim riječima, iako je Hrvatska, barem što se Europe tiče, za nudiste raj na zemlji, hrvatski naturizam danas je miljama daleko od onoga što je bio za golaće "zlatnih osamdesetih", kada je Hrvatska, uz liberalnu Francusku, držala monopol na nudističkom tržištu Europe. Rezultati koje je ondašnji ustroj turističke zajednice zapisivao u svoju tekicu bili su na zavidnoj razini, a danas, kako nam kažu iz HTZ-a, iako je i u okolnim državama ovaj vid odmora u padu, rezultati kojima mi danas raspolažemo su - poražavajući.

Nekad bilo, sad se spominjalo...

"Dio tog pada treba tražiti i u nedostatku strategije razvoja naturizma i nedovoljne promidžbe u svijetu, te činjenicu da generacija pravih naturista, zaljubljenika u prirodu i slobodu, polako 'odumire', jer mlađi preferiraju tekstilne kampove. Manjak naturista u kampovima s druge strane dio je i sve slobodnijeg toleriranja naturizma u Hrvatskoj i izvan kampova, na manjim odvojenim plažama, a i konkurencija na Mediteranu jača. Naturizam se sve više prihvaća i u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj, zemljama koje su u prošlosti negativno gledale na taj oblik turizma", rekao nam je Adriano Palaman, direktor Kamping udruženja Hrvatske."U prošlosti, do 1987. naturizam je konstantno rastao – a tada je počeo lagano padati, s time da je sada taj pad već ozbiljan. Tada je u Hrvatskoj bilo tridesetak naturističkih kampova, a danas ih je tek trećina, u Dalmaciji od nekadašnjih 15, ostala su 2. I nekada i danas najviše je naturista kod nas iz njemačkog govornog područja, a nakon Nijemaca i Austrijanaca slijede Talijani, Nizozemci, Slovenci,  dok domaćih gostiju skoro pa niti nema, procjena je manje od 0,5%", objasnio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara