Serija o "vragu u susjedstvu" nakon tri dana proglašena najboljom ove godine

Serija o "vragu u susjedstvu" nakon tri dana proglašena najboljom ove godine
Screenshot: YouTube

NETFLIXOVA true crime serija "The Devil Next Door" (u prijevodu "Vrag u susjedstvu") objavljena je prije tri dana, a oduševljeni gledatelji već je nazivaju najboljim dokumentarcem godine.

"Ako volite dokumentarce, predlažem da pogledate "Devil next door" na Netflixu. Potresen sam", piše jedan gledatelj.

"Gledam "The Devil Next Door" na Netflixu, mislim da je to najjača stvar koju sam pogledao godinama. To je dokumentarac koji je poput miniserije i čudesan je", dodao je drugi.

"Jedna od najboljih emisija koje sam pogledao ove godine", zaključio je treći.

"Ovo je jedan od najboljih Netflixovih dokumentaraca koje sam pogledao", ističe četvrti.

Jedan je korisnik budućim gledateljima preporučio da seriju ne gledaju sve dok nemaju "popriličnu količinu slobodnog vremena" te im nije važno da se naspavaju.

"The Devil Next Door" je priča o "obiteljskom čovjeku" Johnu Demjanjuku, ukrajinsko-američkom mehaničaru koji je živio naizgled mirnim životom umirovljenika u predgrađu Clevelanda. Taj je život prekinut kad ga je grupa preživjelih iz Holokausta optužila da je "Ivan Grozni", zloglasni nacistički čuvar logora smrti Treblinka, u kojem je mučeno i ubijeno milijun ljudi.

Demjanjuk je izručen Izraelu, gdje mu je suđeno za zločin protiv čovječanstva te je proglašen krivim. Nijemci su ga proglasili krivim za sudjelovanje u ubojstvu čak 27.900 ljudi. 

Ovo je suđenje tijekom osamdesetih privuklo veliku pozornost javnosti, a neki su ga prozivali "suđenjem stoljeća". Demjanjuk je neprestano tvrdio da je nevin te da je posao čuvara u logoru bio prisiljen raditi. New York Times prenio je svjedočanstva ljudi koji su ga optuživali da je zatvorenicima mačem odsijecao dijelove tijela, probadao djecu i žene te ih tukao čeličnim cijevima prije nego što bi ih poslao u plinske komore.

U Izraelu je bio osuđen na smrt vješanjem, ali ta kazna nikad nije izvršena jer je postojala sumnja u to je li on zaista bio Ivan Grozni. Presudu je poništio Vrhovni sud u Izraelu na temelju svjedočenja 37 bivših čuvara iz Treblinke koji su tvrdili da je Ivan Grozni bio stanoviti Ivan Marchenko. Sud je i dalje vjerovao da je Demjanjuk služio nacistima, vjerojatno kao čuvar u drugim logorima, no nisu pokretali novo suđenje zbog zakona koji zabranjuje da se nekom dva puta sudi na račun istih zločina. 

1993. pušten je da se vrati u Ameriku, gdje je 1998. ponovo dobio državljanstvo. 2009. Nijemci su ponovo pokrenuli optužnicu te je 2011. osuđen na pet godina zatvora, no nakon žalbe višem sudu bio je oslobođen. Umro je kao slobodan čovjek u staračkom domu u gradu Bad Feilnbachu Njemačkoj. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara