Seun Kuti i afrobeat majstori na Vip INmusicu

Seun Kuti i afrobeat majstori na Vip INmusicu

UZ NICKA Cavea & The Bad Seeds te brojne druge glazbenike koji će 3. i 4. lipnja nastupiti na Otoku hrvatske mladeži u sklopu Vip INmusic festivala, hrvatskoj publici predstavit će se i Seun Kuti te legendarni afrobeat sastav Fele Kutija Egypt 80!

Seun Kuti najmlađi je sin legende afričke glazbe Fele Anikulapa Kutija. Fela Kuti poznat je kao tvorac i pionir afrobeata, najveća glazbena zvijezda i kontroverzna ličnost Nigerije sedamdesetih i osamdesetih godina čiji su tekstovi oduvijek bili usmjereni na oštru kritiku nigerijskog militarističkog režima. Danas je zbog svoje snažne i originalne glazbe izrazito popularan daleko izvan granica Afrike. Felina važnost za afričku, ali i pop glazbu općenito, može se usporediti s onom Boba Marleya za reggae i pop. Fela Kuti je tijekom svoje burne karijere surađivao s mnogim svjetski poznatim imenima poput Santane i Tonyja Allena, a među njegove obožavatelje ubrajaju se poznati glazbenici Paul McCartney, Damon Albarn i pokojni James Brown. Seun Kuti je na najboljem putu da postigne jednak značaj za današnju generaciju poklonika dobre glazbe. 

Kao osmogodišnjak Seun je počeo učiti svirati saksofon i klavir, a već godinu dana kasnije pridružuje se očevom legendarnom ansamblu Egypt 80, kao njegov najmlađi član. Iskustvo nastupanja u sastavu koji broji više od dvadeset pjevača i svirača omogućilo je ovom mladom glazbeniku da nakon očeve smrti 1997. s tek petnaest godina preuzme ulogu vođe u bendu. Na ulicama Lagosa Seuna Kutija od tada priznaju i prepoznaju kao vođu sastava Egypt 80. 

Danas, nakon deset godina skupljanja iskustva te s dozom zrelosti i odgovornosti, Seun Kuti i Egypt 80 uspijevaju oživiti iskonski zvuk afrobeata. Jer, kako i sam kaže: „Ovaj sastav je za mog oca bio najvažnija stvar. Nisam mogao dopustiti da umre!“ Za njih je karakterističan nevjerojatno energičan live nastup koji se, osim u glazbi, očituje i u komunikaciji između plesača i glazbenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seun je prošle godine na WOMEX-u, najvažnijem sajmu World Musica, svojim nastupom oduzimao dah, oduševio publiku željnu plesne glazbe i, po mnogima, postao apsolutni hit sajma. Seunov live nastup ima reputaciju divljeg, energičnog i plesnog spektakla. Seunov Afrobeat, spoj funka, jazza i afričkih melodija, u maniri je Jamesa Browna, ali je za dozu drskiji i odlučniji. Sa Seunom na čelu, Egypt 80 jednako je eksplozivan kao u Felino doba, kombinirajući puhače, klavijature, udaraljke, žičane instrumente i vokale u sofisticiranu cjelinu koja vremenom dobiva na vrijednosti i kvaliteti.

Sastav redovito nastupa u Europi i već je postigao uspjeh u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Velikoj Britaniji, Beligiji, ali i u Južnoafričkoj Republici, Gani i mnogim drugim zemljama svijeta. Seun Kuti do sada je snimio jednu vinil ploču i pjesmu Fire Dance koju je objavio Gilles Peterson za svoj label Brownswood, a ove godine napokon stiže njegov prvi studijski album. Egypt 80 i Seun Kuti do sada su svirali na mnogim značajnim festivalima, a na Vip INmusic festivalu nastupiti će kao glavni izvođač Nokia Stagea.

Festivalske ulaznice mogu se kupiti već od 300 kn. Ulaznice za Vip INmusic u prodaji su u svim Vip centrima. Generalni sponzor festivala Vipnet svojim je korisnicima omogućio rezervaciju ulaznica putem Vip SMS-a ili Vodafone live! mobilnog portala, čime se ostvaruje popust od 50 kuna pri njihovoj kupnji u Vip centrima.

Sve informacije o festivalu moći ćete provjeriti na službenoj stranici festivala www.vipinmusicfestival.com!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara