Sharon Osbourne piše ministru Romiću: Nemojte dopustiti strahovitu okrutnost prema životinjama

Sharon Osbourne piše ministru Romiću: Nemojte dopustiti strahovitu okrutnost prema životinjama

Screenshot: Facebook

NAKON Gorana Višnjića, Ivice Kostelića, Vanne, Luke Nižetića i Ive Šulentić, potpuno zgrožena inicijativom ukidanja zabrane uzgoja činčila televizijska zvijezda i voditeljica Sharon Osbourne odlučila je izraziti svoje mišljenje o ovoj temi.

"'Pozdravljam hrvatsku odluku o zabrani uzgoja životinja radi krzna, kao što su to već učinile mnoge europske zemlje, no bila sam šokirana i razočarana saznavši da se predlaže izuzeće zabrani, koje bi omogućilo uzgajanje i pokolj činčila zbog njihova krzna. U ime dobrih ljudi svugdje, molim Vas da razmotrite sljedeće informacije i potom odlučite zaštititi potpunu zabranu uzgoja životinja radi krzna", poručila je Osbourne.

Zbog fizičke i psihičke patnje činčila u uzgoju, nedovoljna broja inspektora za nadzor farma, kao i etičke katastrofe ubijanja nedužnih bića za potpuno nepotreban luksuz, nemoguće je postići čak i minimum dobrobiti za životinje uzgajane radi njihova krzna, navode Prijatelji životinja.

''Nekoć sam nosila krzno, no promijenila sam mišljenje nakon što sam saznala kako užasno životinje pate. Kao što možete vidjeti u ovom filmu koji sam snimila za PETA-u, činčile su često zatočene u male, prljave kaveze prije nego što im radnici zavrnu vratom, uguše ih plinom ili ih ubiju strujnim udarom. Elektrokucija imobilizira činčile ostavljajući ih pri svijesti dok proživljavaju svu bol i agoniju srčanog udara. Kao na većini farma, životinje prikazane u filmu nisu dobile veterinarsku skrb, a vlasnik farme čak je amputirao udove bez anestetika", poručila je Osbourne u kratkom videu koji je snimila za PETA-u.

2007. godine u Hrvatskoj je stupio na snagu Zakon o zaštiti životinja, s odredbom o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna. Zabranu je podržalo više od 73 posto građana, a za uzgajivače je određeno prijelazno razdoblje od deset godina.

Pri kraju prijelaznoga razdoblja u Hrvatskoj ostala je samo petina uzgajivača, a zabranu uzgoja životinja radi krzna donijele su i države poput Ujedinjenoga Kraljevstva, Austrije, Slovenije, Makedonije i mnogih drugih. Dobre vijesti dolaze i iz modne industrije u kojoj su mnogi prestižni modni brendovi, poput Armanija, Huga Bossa, Tommyja Hilfigera, Calvina Kleina i Stelle McCartney, prestali koristiti životinjsko krzno.

Zbog navedenih etičkih, ekoloških i mnogih drugih razloga, Sharon Osbourne završava svoje pismo ministru poljoprivrede Davoru Romiću tražeći od njega da zauzme stajalište ''protiv strahovite okrutnosti prema životinjama'' i iskoristi svoj utjecaj da bi proširio poruku suosjećanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara