Skandal oko Dana mladosti 1987. godine

Skandal oko Dana mladosti 1987. godine
Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan, 25. svibnja, slavio se Dan mladosti. U suradnji s Yugopapirom donosimo vam tekst iz 1987. godine koji opisuje događaje oko Štafete mladosti te godine.

Svibanj 1987: Događaji oko Štafete mladosti postali su prvorazredna politička i medijska senzacija. Što se sve događalo proteklog tjedna i što o tome misli Milan Lazović, sekretar Saveznog odbora za obilježavanje Dana mladosti...

Javnost je proteklih nedjelja maltene svakodnevno bila bombardirana novim obrtima vezanim za ovogodišnju proslavu Dana mladosti. Kako je uveliko znano, Slovenija, na koju je ove godine došao red, debelo je ustalasala mirne vode u kojima se u minulim vremenima pripremao praznik mladih.

Naravno, sve se to moglo i očekivati, jer je "slovenačko nezadovoljstvo" po raznim pitanjima oko Dana mladosti objelodanjeno glasno i jasno još na XIII kongresu SSOJ. Još tada je, sjetit ćemo se, jedan dio slovenske omladine, točnije dio studenata Ljubljanskog sveučilišta, osporavao postojanje štafete ne birajući sredstva da cijeloj jugoslavenskoj javnosti plasira ideje o apsurdnosti cijele manifestacije.

Štoviše došli su s peticijom (oko 800 potpisnika) kojom se zahtijevalo ukidanje štafete i završne svečanosti na stadionu JNA. Kongres je odbacio tu peticiju smatrajući da ona sadrži idejno neprihvatljive stavove. Međutim, taj glas pobune iz Slovenije nije time i utihnuo. Naprotiv, čuo se ponovo i to mnogo jače, već krajem prošle godine kada su počele pripreme u organizaciji SSO Slovenije za obilježavanje Dana mladosti '87.

Počelo je nizom tribina i kampanjom u studentskim listovima, zatim referendumom o ukidanju štafete koji nije uspio, pa sve do poznatih zbivanja na Plečnikovom trgu u Ljubljani. Tako je još u samom startu ovogodišnjeg organiziranja Dana mladosti stvorena veoma napeta i incidentna situacija.

Zbog svega toga Savezni odbor za obilježavanje Dana mladosti zaključio je još na svojoj prvoj sjednici dvije stvari: da je tradicionalna ikonografija praznika mladih načelno podložna promjenama u duhu s vremenom, ali i da kritika štafete i ukupnih sadržaja Dana mladosti mora imati iako mjeru dobrog ukusa...

"Ne može se nikako dozvoliti banaliziranje simbola mladih ovog društva i svih onih poruka koje je štafeta u svom dosadašnjem trajanju nosila", kaže Milan Lazović, sekretar Saveznog odbora za obilježavanje Dana mladosti.

Stari i novi plakat

Glavni negativni udar stigao je s onim već i famoznim plakatom, plagijatom nacističkog, kojeg je u jednom trenutku prihvatio čak i Savezni odbor za obilježavanje Dana mladosti. Lazović ne krije da je cijela ta stvar vođena dosta traljavo zbog čega je i ishod bio izuzetno šokantan. Po
njegovim riječima dio krivice ide i na račun Republičke konferencije SSO Slovenije koja nije bila dosljedna u raspisivanju konkursa, objavljujući ga samo u Sloveniji, dok su autori u ostalim sredinama bili obaviješteni putem Tanjuga.

Bio je to i razlog da je stiglo manje rješenja nego ranijih godina - samo (baksuznih) trinaest. No, osnovni uzrok nevolje Lazović vidi u neadekvatnom žiriju (dvojica političkih funkcionera, jedan dizajner, jedan novinar...) koji je u početnoj instanci verificirao idejno rješenje plakata.

Savezni odbor ga je prihvatio negodujući, istina, zbog njegove crno-srebrne boje. Prevladalo je, dakle, blanko povjerenje. "Na žalost - kaže Lazović - autori studija "Novi kolektivizam" nisu ni Republičkom ni Saveznom odboru ukazali na činjenicu od presudne važnosti, točnije na izvor na koji se oslanjao taj plakat. Žiri je, također, tvrdio da za to nije znao što ne djeluje baš uvjerljivo, jer je u njemu bio i Igor Vidmar, čovjek veoma blizak članovima "Novog kolektivizma", pri tom i jedan od utemeljivača pokreta "Neue Slowenische kunst".

Tako se dogodilo da je na plagijat dva dana poslije objavljivanja ukazao inženjer Nikola Grujić, koji je u knjizi "Od Sarajeva do Potsdama" pronašao izvorni plakat pa je i bez posebne ekspertize bilo jasno da se radi o nacističkoj kopiji djela Richarda Kleina kome su samo zamijenjeni simboli".

Otkriće je imalo veliki odjek u javnosti. Sve je brže-bolje poništeno, tražila se politička i krivična odgovornost, žiri je suspendiran i izabran drugi koji je na osnovu munjevitog konkursa odabrao novi plakat, rad studija "Marketing Delo" iz Ljubljane. Ovaj plakat u obliku duguljastog lista zelene boje i na crvenoj podlozi, a s, naravno, petokrakom zvijezdom, odmah je usvojen.

U isto vrijeme Savezni odbor prihvatio je i idejno rješenje štafetne palice koje je podijelilo ukuse, a prijeti i novom aferom svoje vrste zbog toga što je navodno „Marketing Delo" pokrao tuđe ideje.

Lazović dodaje da je Savezni odbor odabrao po svom nahođenju najprikladnije rješenje štafetne palice, a da oni koji se osjećaju oštećenim mogu svoja prava ostvariti preko autorske agencije.

"Magnus gej"

Nizu neprilika treba zatim dodati i zbrku oko toga tko će zapravo ponijeti štafetu. Taman kada je objavljeno da će tu čast imati Marija Štemfelj, a ona se iz sveg srca tome obradovala u svojoj izjavi za televiziju, stigao je demantij po kojem će polazak štafete biti kolektivni čin deset alpinista, a izdvajanje Marije Štremfelj kvalificirano kao "proizvod novinarske mašte".

U ovom trenutku još se pouzdano ne zna ni hoće li se štafeta "kretati'' ili "mirovati" u Sloveniji. Po radikalno nastrojenim slovenskim omladincima "ideja treba putovati, a ne štafeta", dok po ustaljenoj praksi i stavu Saveznog odbora tako nešto ne dolazi u obzir.

Pitamo Lazovića i o "pakosnoj duhovitosti" iz Slovenije da je 25 maja, upravo na Dan mladosti, u Ljubljani zakazan festival "Magnus gej". Kaže da je za taj najavljeni i za sad još ne sasvim izvjesni festival homoseksualaca saznao iz novina.

Sve se predstavlja kao slučajnost, pa koincidenciju s datumom svako može da shvati po svome. Baš kao i izložbu plakata "Novog kolektivizma", koja treba okončati 21. marta, na dan polaska štafete.

"Kad se tome doda - naglašava Lazović - pisanje "Tribine" i "Mladine", listova koji i dalje iz sve snage traže ukidanje štafete i kažu da su progresivne inicijative dobile etiketu nacizma, zatim priopćenje "Novog kolektivizma" da naše društvo nije još zrelo da izdrži ispite prošlosti... sve to pokazuje da nekima još nije jasna ozbiljnost čitave situacije".

Vjerujući da su nove provokacije još i te kako moguće, Lazović kaže da je za sada utvrđen program polaska štafete koja s vrha Triglava kreće 21. marta u devet ujutro, u Bohinj dolazi u četiri popodne, gdje će se održati i svečanost koju će putem televizije pratiti cjelokupna jugoslovenska javnost.

Štafeta će se dalje, po tom programu kretati po Sloveniji uvijek u kombinaciji s prigodnim priredbama, a na isti način zatim i po zemlji. Što se same proslave Dana mladosti na stadionu JNA tiče, scenario autora Slobodana Vujovića i Žarka Čigoja iz Beograda je već usvojen.

Bit će to, čujemo, jedan multimedijski spektakl, znatno opušteniji i neobavezniji nego ranijih godina, a s već znanim temama vezanim za položaj mladih u društvu.

Savezni odbor je, inače, dobio na raspolaganje deset starih milijardi za sve aktivnosti oko obilježavanja ovogodišnjeg Dana mladosti. Lazović smatra da ta cifra nije previsoka, odnosno da nije točna fama po kojoj praznik mladih košta previše.

Njegova prognoza je da će se, usprkos svim ekscesima, cijela manifestacija okončati, ipak, na najbolji
mogući način. To, jasno, ostaje za vidjeti.

Napisala: Jasmina Lekić (RTV revija, 1987.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara