Slučaj prevođenja srpskih filmova na hrvatski: RTL traži smjene u Vijeću za elektroničke medije!

Screenshot: YouTube

RTL TELEVIZIJA uputila je danas svoj odgovor na opomenu koju su prošlog tjedna dobili od strane Vijeća za elektroničke medije, a zbog činjenice da u svom programu emitiraju srpske filmove "bez prijevoda", odnosno da na njih nisu nalijepili titlove.

> Vijeće za elektroničke medije opomenulo RTL jer nema titlova: I srpskim filmovima treba prijevod!

> Tuđe ne želimo, svoje ne razumijemo

Podsjetimo, među odlukama Vijeća za elektroničke donesenima na prošlotjednoj sjednici našla se i sljedeća: "Nakladnik RTL Hrvatska d.o.o. izviješten je o obvezi primjene članka 4. Zakona o elektroničkim medijima pri emitiranju programa, prema kojoj su pružatelji medijskih usluga dužni objavljivati program na hrvatskom jeziku ili u prijevodu na hrvatski jezik".

RTL-ov odgovor Vijeću za elektroničke medije prenosimo u cijelosti:

"RTL Hrvatska poziva članove Vijeća za elektroničke medije da podnesu ostavku zbog nepoštivanja zakona kojeg bi trebali provoditi, nestručnosti, pristranosti te donošenja štetnih i protuzakonitih odluka.

RTL Hrvatska u petak je primila upozorenje Vijeća za elektroničke medije iz kojeg proizlazi da se svi filmovi na srpskom jeziku trebaju emitirati sa prijevodom na hrvatski jezik. Vijeće je svoje upozorenje obrazložilo odredbama Zakona o elektroničkim medijima i time prekinulo dosadašnju pozitivnu praksu u hrvatskim medijima prema kojoj se filmovi ili serije na srpskom jeziku nisu prevodili. Navedeno očigledno ukazuje na diskriminatorno postupanje prema RTL-u, jer nikada do sada Vijeće niti jednog nakladnika nije tražilo emitiranje s prijevodom.

RTL namjerava poduzeti sve raspoložive pravne korake protiv Vijeća za elektroničke medije jer je kontinuiranim neprofesionalnim postupanjem i pristranim odlukama, poput ove o "Žikinoj dinastiji", unatrag devet mjeseci tri puta donijelo slične vrlo proizvoljne i diskriminatorne opomene protiv RTL-a, čime nam danas prijeti mogućnost gubitka koncesije.

Konačno, zbog ozbiljnih sumnji na sukob interesa predsjednika Vijeća, Zdenka Ljevka, RTL traži od nadležnih tijela da ga se razriješi dužnosti."

Brojni gledatelji komentirali su odluku Vijeća na web stranicama RTL Televizije te smatraju da se navedeni sadržaj treba prikazivati u izvornom obliku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara