Šokirat će vas broj prijatelja na Facebooku koje zbilja zanima što vam se događa

Šokirat će vas broj prijatelja na Facebooku koje zbilja zanima što vam se događa

Screenshot: YouTube

VEĆINU vaših prijatelja na Facebooku nije briga za vas, a ako imate nekih problema u životu ne očekujte suosjećanje od njih. Nedavna studija pokazala je da se oni kojima je uistinu stalo do toga što se s vama događa mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Iako mnogi imaju stotine prijatelja na Facebooku, uistinu se mogu osloniti u prosjeku na samo njih četvero. Robin Dunbar, profesor evolucijske psihologije na sveučilištu Oxford pozabavio se ovom studijom kako bi utvrdio postoji li veza između broja stvarnih prijatelja i broja prijatelja na Facebooku.

Ono što je otkrio jest da postoji veoma slaba veza između toga da ste s nekim prijatelj na Facebooku i toga da se zaista možete osloniti na tu osobu, ili čak redovito razgovarati s njom. Prosječna osoba, prema ovoj studiji, ima oko 150 prijatelja na Facebooku, no samo njih 14 bi izrazilo bilo kakvo suosjećanje da vam se dogodi nešto loše. Prosječna osoba izjavila da je samo s 27 posto prijatelja s Facebooka prijatelj i u stvarnom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te brojke uglavnom su slične brojkama iz stvarnog života, tvrdi ovo istraživanje, no velik broj prijatelja na Facebooku može zavarati ljude da pomisle da imaju više bliskih prijatelja.

"Postoje ograničenja društvenih mreža koje čak ni njihove prednosti ne mogu prevladati. U praktičnom smislu to znači da pravi odnosi (za razliku od povremenih) zahtijevaju određenu komunikaciju licem u lice kako bi se održali", napisao je profesor Dunbar.

Istraživanje je također pokazalo da se prijatelji s Facebooka organiziraju u nekoliko slojeva. Oko petero ljudi smatrat ćete najbližima, a potom ćete ostale rangirati u skupine od 15, 50 i 150 ovisno o tome koliko ste bliski s njima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara