´Solaris´ predvodi najzanimljivije filmske novitete

NAKON što su pribjegli laganoj zabavi u prošlogodišnjem filmu ´Oceanovih 11´, George Clooney i redatelj Steven Soderbergh načinili su oštar žanrovski zaokret filmom ´Solaris´, koji se upravo počeo prikazivati u SAD-u.

´Solaris´ predvodi niz filmskih noviteta koji su se počeli prikazivati za Dan zahvalnosti, uključujući animirani film u Disneyjevoj produkciji - ´Planet s blagom´, crtani film ´Osam ludih noći Adama Sandlera´ te akcijski ´Ekstremni skokovi´.

Problem ´Solarisa´, od čega ne bježe ni njegovi autori, može biti to što publici neće biti sasvim jasno o kojem se žanru radi - znanstvenoj fantastici, romansi, drami... ili tek prigodi da se vidi Clooneyjeva gola stražnjica.

´Bilo je teško govoriti o svemiru a da se ne spomene stražnjica Georgea Clooneyja´, šalio se redatelj u intervjuima.

I ekipi angažiranoj za promociju filma bilo je teško ´Solaris´, koji se temelji na romanu Stanislawa Lema, svrstati u određeni žanr.

´Svatko tko je pretrpio značajniji gubitak ili iskusio veliku ljubav naći će u filmu nešto s čim će se poistovjetiti´, poručio je Soderbergh.

Clooney glumi psihologa Chrisa Kelvina, poslana na svemirsku postaju koja kruži oko galaktičke sfere Solaris, bogate energijom. Na postaji se dogodio niz neobičnih smrti i tek su dva znanstvenika preživjela. Kelvin je poslan kako bi pregovarao s nekim ili nečim što se nalazi na Solarisu i uzrokuje tajnovite smrti ili kako bi, u najgorem slučaju, preživjele vratio kući.

Kad se nađe na odredištu, uči ljude koji putuju na Solaris kako da kontaktiraju osobe važne za njihove živote. U Kelvinovu slučaju, njegova pokojna žena vraća se u njegov krevet.

Ono što ´Solaris´ zapravo očekuje od gledatelja je da razmisle dokle je čovjek spreman ići kako bi vratio izgubljenu ljubav i nadizali li ljubav život kakvog poznajemo.

Disneyjev ´Planet s blagom´ nešto je sasvim suprotno premda je radnja također smještena u svemir. Riječ je o animiranoj adaptaciji romana ´Otok s blagom´ Roberta Louisa Stevensona.

U filmu 15-godišnji se Jim Hawkins priključuje svemirskom brodu koji izgleda poput stare španjolske galije. Mentor mu je kuhar John Silver, a Hawkins je zadužen da bude na usluzi posadi i putnicima broda. Ubrzo otkriva da Silver sprema piratsku urotu pa mora brzo odrasti kako bi se suprotstavio piratima.

Unatoč tome što je ´Osam ludih noći Adama Sandlera´ također crtani film, uopće nije namijenjen djeci. Štoviše, bogat je humorom koji je prožet sirovim seksualnim konotacijama i tjelesnom mimikom koje je publika imala prigodu upoznati u Sandlerovom igranom filmu ´Mr Deeds´.

Davey, glavni lik filma, uhićen je prve noći židovskog praznika Hanuke. Iz zatvora ga spašava ljubazni starac Whitey koji mu obećava da će mu pomoći da se promijeni. U narednih osam dana Davey uči kako svijetu darivati pažnju.

Film ´Ekstremni skokovi´ možda je jači u snimkama skijanja i daskanja na snijegu nego u samoj priči koja se više čini smišljena da bi autori mogli prikazati opasne skijaške i daskačke vještine.

Sadržaj se svodi na skupinu komercijalista koji trebaju snimiti scene skijaša i daskaša na snijegu kako se spuštaju niz padinu ispred lavine. Tijekom snimanja u kameru im upadnu prizori skupine terorista koja se uvježbava u austrijskim Alpama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara