Sorry dečki: Žene bolje spavaju uz psa nego uz muškarca

Sorry dečki: Žene bolje spavaju uz psa nego uz muškarca
Ilustracija: Instagram

SVI ZNAMO koliko je san bitan i trebali bismo se pobrinuti da spavamo dovoljno. No čini se da bi se žene mogle bolje naspavati dijele li krevet sa psom, umjesto s partnerom.

Tako barem sugerira studija dr. Christy L. Hoffman, profesorice na odjelu za ponašanje životinja, ekologiju i konzervaciju na Canisius Collegeu u Buffalu, i njezinog tima znanstvenika.

Oni su ispitali 962 odrasle žene u SAD-u i otkrili da su žene koje su spavale sa psom (ili psima) u prosjeku bolje spavale u odnosu na žene koje su spavale s muškarcem. Također su otkrili da žene koje dijele krevet i sa psom i s muškarcem, smatraju da im ljubimci manje remete san, a istovremeno im pružaju veći osjećaj sigurnosti i udobnosti, prenosi The Lad Bible.

Za usporedbu, utvrđeno je da su mačke jednako ometajuće kao i ljudi, ali ne pružaju isti osjećaj sigurnosti kao pas ili čovjek. Međutim, mačke bi mogle biti prikladnije za noćne ptice, jer je otkriveno da vlasnici pasa odlaze u krevet i ustaju ranije od vlasnika mačaka.

No dr. Hoffman željela je naglasiti da pas možda nije najbolje rješenje za svakoga. U razgovoru za Broadly rekla je da je "ključna riječ ovdje  percepcija, ova [studija se temelji na] pojedincima koji sami izvještavaju o tome kako osjećaju da je njihov san pod utjecajem", a "važno je napomenuti i da se temelji na skupnim podacima i prosjeku odgovora, tako da nabavljanje psa neće riješiti svačije probleme sa snom."

Dr. Hoffman kaže da se nada kako će u budućnosti proučiti i učinak psa na spavanje s muškarcima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara