Spielberg se oprostio od Lustiga: Kad je to napravio, ostao sam bez riječi...

Spielberg se oprostio od Lustiga: Kad je to napravio, ostao sam bez riječi...
Screenshot: YouTube

STEVEN SPIELBERG dirljivim se riječima oprostio od svog prijatelja i suradnika Branka Lustiga koji je producirao i njegov hit "Schindlerova lista".

"Ostao sam slomljena srca primivši vijest o Brankovoj smrti i moje misli su s njegovom obitelji i prijateljima", Variety piše kako je rekao slavni redatelj. "Kad smo se prvi put sreli da razgovaramo o 'Schindlerovoj listi', inzistirao je na tome da su njegove nagrade za film nebitne i da je njegova kvalifikacija za rad na filmu bila jednostavna i jedinstvena. Zasukavši rukav kako bi otkrio numeričku tetovažu iz Auschwitza, ostavio me bez riječi i naše divno prijateljstvo od gotovo tri desetljeća rođeno je u tom intimnom trenutku", kazao je Spielberg.

"Proizašlo iz horora Holokausta, njegovo osobno putovanje trijumf je nade i odlučnosti, priča kakvoj djeca iz današnjih nezamislivih uvjeta mogu težiti", zaključio je. "Silno će nedostajati."

Embed from Getty Images

Kao dječak Lustig je tri godine proveo u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen tijekom Drugog svjetskog rata, a postao je producent s dva Oscara, dodaje Variety.

U svom filmu iz 1993. godine Spielberg je ispričao priču o Oskaru Schindleru, njemačkom biznismenu koji je spasio živote više od 1000 Židova tijekom Holokausta zapošljavajući ih u svojim tvornicama.

Lustig je u govoru zahvale 1994. rekao kako je bio dug put od Auschwitza do pozornice na kojoj je primao Oscara. Nakon govora koji možete vidjeti ispod dobio je ovacije.

Embed from Getty Images

Lustig je Oscara donirao Memorijalnom muzeju Yad Vashem u Jeruzalemu, a sa Spielbergom je pokrenuo projekt fundacije Shoah koji je zabilježio svjedočenja više od 50.000 preživjelih iz Holokausta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara