Spirit poslao prvu fotografiju Marsa u boji

Spirit poslao prvu fotografiju Marsa u boji

NASA-in robot Spirit s površine Marsa poslao je prve fotografije visoke rezolucije u boji.

Znanstvenici NASA-e poslali su medijima dio visoko kvalitetne panoramske fotografije u boji, te ju nazvali "razglednica s Marsa".

"Razglednica" je zasad najkvalitetnija i najčišća slika Marsa koju s snimili znanstvenici sa Zemlje, a do našeg planeta putovala je 168 milijuna kilometara.

Fotografija visoke rezolucije sastoji se zapravo od 12 zasebnih fotografija koje je Spirit snimio svojom panoramskom kamerom i pokazuje crvenkasto-smeđi teren u krateru Gusev, gdje je robot sletio noću sa subote na nedjelju.

Nakon što je bez problema zaštićen divovskim zračnim jastucima sletio na Mars, Spirit je poslao fotografije neplodnog, kamenitog i pješčanog tla koje bi trebao ispitati kako bi utvrdio ima li tragova života na Crvenom planetu.

NASA je u utorak objavila trodimenzionalne crno-bijele slike Marsove površine koje pokazuju pustu ravnicu u okolici Spirita. Fotografije su također pokazale brežuljke na udaljenosti oko tri kilometra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spirit, robot-vozilo, opremljen najsuvremenijim znanstvenim aparatima, u naredna tri mjeseca će tražiti geološke dokaze koji bi mogli pokazati da je Mars nekad bio pogodniji za život.

Slijetanje Spirita prva je uspješna NASA-ina misija na Mars nakon 1997. Cijeli projekt vrijedan 820 milijuna dolara uključuje i drugi robot Opportunity koji bi trebao sletiti na suprotnu stranu Marsa 24. siječnja.

Druge misije u međuvremenu su propale, a neki svemirski brodovi razbili su se o površinu ili raspali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara