Splićani uz bok svjetskome novom cirkusu

SPLITSKA skupina Hram nastavila je program Festivala novog cirkusa. Premijera predstave "Tri vezujuće sile" izmamila je sinoć u Teatru &TD buran aplauz publike i zadivila konceptom, energijom, kreativnošću i dosljednom dramaturškom zaokruženošću.

Trojica artista akrobatskim su jezikom na zagrebačkoj pozornici oživotvorili personifikacije Višnua, Brahme i Šive, prilazeći mitološkoj priči uz veliku dozu humora, ali i estetske profinjenosti.

Tri božanstva stvaraju, održavaju i uništavaju materijalni univerzum. Kroz njihove konstrukcije i destrukcije različitih situacija kontrole nad pojedincem koji je čas klaun, čas oslobođeni revolucionar, ali uvijek podložan duhovnim silama, ogleda se sama bit božanskog karaktera. Splićani su duhovne priče iz Bhagavad Gite isprepleli s fizičkim metaforama dovedenih do mitološkog perfekcionizma kako izvedbe, tako i konteksta. Njihove se priče reflektiraju kroz borbe vrlina, strasti i neznanja, a tek ujedinjene stvaraju traženi mir.

Posjetitelji Festivala novog cirkusa srdačno su prihvatili predstavu u dupke punom gledalištu, donekle doduše začuđeni što se umjetnici nisu pojavili na uobičajenom poklonu pod završnim aplauzom. Pljeskalo se dugo i iščekujuće, a kad se shvatilo da od izlaska pred publiku neće biti ništa, posjetitelji predstave uputili su se prema izlazu i iznenadili se što su glumci već bili tamo - ispraćujući ih darivanjem okruglih grickalica (krug je element unutar kojeg se, uz životne cikluse, odvija i cijela predstava).

Festival novog cirkusa danas nastavljaju ulični performeri - Richard Paul Allan (Maynard Flipflap) i Antun Juraj Gracin. Dok Britanac u 17 sati u dvorištu Studentskog centra te u 19 sati na Trgu bana Jelačića izvodi interaktivnu uličnu bitku s bombardirajućim jajima s neba, zadarski ekvilibrist u 18 sati na uglu Gajeve i Bogovićeve predstavlja se igrom na razapetom užetu kao metaforom nomadski beskrajnog putovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara