Splitska turistička agencija s fotke Mostara izbrisala džamije i stavila crkve

Splitska turistička agencija s fotke Mostara izbrisala džamije i stavila crkve
Foto: Adriatic Travel/R.D/Klix.ba

TURISTIČKA agencija Adriatic travel sa sjedištem u Splitu svojim gostima je ponudila kratke izlete iz Dubrovnika u grad Mostar, a ekipa iz agencije odlučila je promijeniti izgled grada te umjesto džamija koje se vide sa Starog mosta u Mostaru postaviti - crkve.

Stari most u Mostaru nalazi se na rijeci Neretvi u samom središtu grada koji danas pripada takozvanom istočnom Mostaru s većinskim bošnjačkim stanovništvom. Sa Starog mosta u Mostaru vidi se sedam džamija te je on jedina i najveća turistička atrakcija u tom gradu. 

Međutim, u splitskoj agenciji odlučili su ukloniti džamije i umjesto njih na fotografiju namontirati dvije crkve koje se nalaze u zapadnom dijelu grada, a veliki križ koji se nalazi na brdu Hum (također zapad) prebacili su na istočno brdo Forticu.

Fotografija je nakon pisanja bosanskohercegovačkog Klixa nestala sa službene stranice agencije. Kontaktirali smo agenciju i čim dobijemo odgovor zašto je došlo do ove fotomontaže obavijestit ćemo vas.

Stari most u Mostaru izgradio je turski arhitekt mimar Hajrudin u 16. stoljeću. Smatra se jednim od remek-djela otomanske arhitekture. Nakon što je 1993. godine srušen u jeku rata između Hrvata i Bošnjaka, obnovljen je 2004. godine i ponovno je postao atrakcija turistima iz svih djelova svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara