Spomenik životinjama ratnim herojima

NAJNEOBIČNIJI ratni heroji krijesnice, slonovi i majmuni dobit će u srijedu u Britaniji svoj spomenik zbog odanosti domovini u ratno vrijeme.

Princeza Anne otkrit će spomenik podignut u londonskom Park Laneu u čast svim životinjama i kukcima koji su služili u britanskim oružanim snagama.

"Spomenik britanskim životinjama očekivao se jako dugo i vrlo je dobrodošla počast milijunima životinja koje su služile i patile za domovinu", rekla je Marilyn Rydstrom, šefica dobrotvorne udruge za životinje PDSA.

Među onima kojima je spomenik podignut su krijesnice čije su svjetlo vojnici koristili za čitanje mapa u rovovima tijekom Prvoga svjetskog rata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik također sadrži oblike životinja od medvjeda do majmuna koje vojnici nose kao maskote.

Osnivač PDSA je 1943. godine ustanovio odličje Dickin kojim se nagrađuje izuzetna životinjska hrabrost. Odličje koje se naziva životinjskom inačicom Viktorijinog križa ( najuglednije odličje za ljudsku hrabrost) primilo je do sada 60 životinja.

Jedna od poznatijih odlikovanih životinja bio je "pada-pas" Rob koji je izveo više od 20 skokova padobranom dok je služio u tajnim misijama iza neprijateljskih linija za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Drugi hrabri pas bio je Ricky koji je nastavio čistiti minska polja u Nizozemskoj unatoč teškim ozljedama glave.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara