Sponzoruša otkriva: "Zaradila sam skoro dva milijuna kuna, a nisam neka ljepotica"

Sponzoruša otkriva: "Zaradila sam skoro dva milijuna kuna, a nisam neka ljepotica"

Foto: Instagram/Starz

KAKO izgleda posao sponzoruše, pitanje je koje već dugo intrigira one koji se time ne bave. I koji to ne bi ni nazvali poslom. O svojoj svakodnevici anonimno je za Marie Claire progovorila jedna djevojka, kojoj je druženje sa sponzorima svakodnevica. Na to priznanje potaknula ju je serija The Girlfriend Experience, koja je ušla u drugu sezonu emitiranja.

"Ja sam visoka brineta u kombinezonu", napisala sam u poruci, sjedeći u predvorju Ritz-Carltona.

Osjetila sam tapšanje po ramenu: "Lijepa kombinacija. Ja sam Rich."

Taj 65-godišnji direktor izgledao je staro, ali u dobroj formi. Nakon martinija i plate sira uzeli smo sobu i skinuli se. Otvorili smo bocu šampanjca, nazdravili u jacuzziju i osušili se.

Na izlasku Rich mi je gurnuo kuvertu u torbicu: "Tvoj džeparac, dušo."

"Hvala, tatice", odgovorila sam mu, brojeći 500 dolara pod prstima.

Richa sam upoznala preko Seeking Arrangement.com, stranice koja spaja uspješne, bogate muškarce, sponzore, s atraktivnim, slobodoumnim i mladim ženama, sponzorušama. Ljudi ispune svoj profil, sponzori napišu svoje prihode, a sponzoruše željene mjesečne naknade. Odnos koji odgovara objema stranama ne predstavlja nikakvu obvezu, slično kao u seriji The Girlfriend Experience.

Ispočetka nisam bila osoba za to, vrckava djevojka iz susjedstva s licem opatice. Moje dvije mlađe sestre i ja odrasle smo u obitelji srednjeg staleža u predgrađu Massachusettsa. Moj otac koji je odgajan kao Židov bio je odvjetnik i poduzetnik, moja majka, odgajana u britanskoj obitelji, bila je učiteljica. Pohađala sam djevojačku školu te upisala kineski jezik i razvoj djece na Sveučilištu Tufts te sam svirala obou.

Iskreno, nisam bila dobro. Depresivna i bulimična, osjećala sam da sam zapela. Kako se bližila diploma, našla sam početnički posao i bila sretna s obzirom na stanje ekonomije 2011. godine. No pitanje što želim od života cijelo me vrijeme progonilo.

Tijekom fakulteta rijetko sam išla na spojeve. Četiri godine platonski sam dijelila krevet s gay prijateljem, koji je kasnije počeo istraživati što Boston i Grindr nude. Često sam spavala sama.

Napola u šali, a napola očajna išla sam guglati termin sponzor na Seeking Arrangement, te sam naišla na svijet dobročinitelja spremnih financirati moje postojanje. Između 22. i 26. godine viđala sam se s 30-ak muškaraca i zaradila oko 300.000 dolara.

Rich mi je prvi poslao poruku: "Lijepa ključna kost." Mislio je na moju fotku na kojoj se nije vidjelo lice. Zamišljala sam operu, spa i odjeću. To što sam odmah dobila novac bilo je lijepo iznenađenje.

"To je bilo najlakše zarađenih 500 dolara", hvalila sam se cimerici koja je radila za deset dolara na sat kao asistentica.

Bila sam zapanjena kad sam shvatila da mogu zaraditi noseći uske haljine, pijući koktele i čavrljajući, što sam dotad radila besplatno. Sjećam se jednog tipa kojeg sam upoznala na OkCupid, bio je preplanuo, mišičav i mlad. Jeli smo u pizzeriji i nakon pića otišli kod njega na seks. Mislila sam da je to fer razmjena, morala sam vratiti uslugu za pizzu i dvije votke s brusnicom. Seeking Arrangement je zapravo OkCupid, samo što zarađujete na njemu.

Nikad više nisam vidjela Richa, no nakon toga bila sam navučena. Sviđalo mi se uzbuđenje koje je išlo uz spojeve za novac. Dogovorila sam spojeve svake večeri tog tjedna: odvjetnika u utorak, profesora u srijedu, neurokirurga u četvrtak, a u petak inženjera s fetišom na stopala.

Seks nikad nije bio obvezan, no shvatila sam da je većini muškaraca on cilj. Nisam to mrzila, gledala sam na seks kao na vježbu. Unovčila sam svoju ravnodušnost. Ništa nije bilo na kocki, a novac je zamijenio potrebu za užitkom.

Dobro sam se snalazila u tome. Zamršene kose s fizionomijom bogomoljke, nisam bila klasična ljepotica, no tim muškarcima sam bila fantazija.

Zahvaljujući svojim unosnim pothvatima mogla sam se preseliti u New York nakon diplome i nastaviti s poslom. Probala sam stažirati, upisala tečaj filma, nastupala u predstavama. U slobodno vrijeme uzgajala sam rajčice, igrala Candy Crush i podučavala starije sugrađane zumbi. Spavanje s bogatim muškarcima za novac bio je moj tajni život. Promjenom poštanskog broja vikende sam provodila u Plazi s jednim muškarcem te se viđala s drugim nakon tečaja izrade lutaka. Spojevi sa sponzorima činili su se prirodnima, boljom alternativom braku i stresnoj karijeri. Bila je to rupa u sustavu, jedino područje gdje samo žene zarađuju.

Prijateljice iz moje djevojačke škole zainteresirano su slušale moje priče, dok su one radile od 9 do 17. Svima je najdraža bila priča o 40-godišnjem kvadriplegičaru koji je sa mnom imao prvi seks za 1000 dolara.

"Dilaš li drogu?" pitao me moj pravi otac, svjestan da ne radim pa ga je zanimalo otkud mi novac. Naučio me da ne ovisim o mužu, a na neki način slijedila sam taj njegov odgoj. Zarađivala sam na svojoj ženstvenosti i osjećala se kao neovisna žena.

S vremenom sam odlučila priznati roditeljima što radim, nije ih to oduševilo, no prihvatili su. Nakon depresije i poremećaja u prehrani, bili su sretni što sam dobro.

"Samo želimo da si sretna", rekla je moja mama. Baka je bila sretnija: "Zašto se tog ja nisam sjetila u tvojoj dobi? Imala sam lijepe noge."

"Žao mi je što ti nisam mogao dati sve što si željela", riječi su mog oca koje su me zaboljele.

"Nisi ti kriv, tata. Ne znam zašto to radim, i ja pokušavam shvatiti. Samo želim da se ponosiš sa mnom", rekla sam mu.

"Uvijek se ponosim", odgovorio je.

Sljedeći dan upisala sam postdiplomski studij.

Tri mjeseca kasnije, u New Yorku, nisam se viđala ni s kim. Nadala sam se da ću se vratiti na fakultet, no bez sponzora nedostajalo mi je motivacije. Oni su trebali biti samo izvor sredstava, no bez njih nisam imala volje ni ambicije. Seks mi je postao distrakcija, zbog čega sam otišla na terapiju.

"Što je dovelo simpatičnu obrazovanu djevojku do toga da uzima novac za seks", pitao me psihijatar.

"Osim novca?" odgovorila sam.

"Što se dogodilo s tvojim duhom? Što ga je slomilo i kad?" pitao je.

Vjerujem da sam se ponašala svjesno, pragmatično i odraslo. Nisam maštala o tome da ću postati sponzoruša, no gledala sam na to kao na dio puta do stabilnosti.

Kako je vrijeme prolazilo, progonilo me ono čega sam se odrekla. Kad bih vidjela zaljubljeni par pitala bih se zar ne želim dijeliti svoj život s nekim. Bojala sam se da nešto nije u redu sa mnom jer nisam imala želju za emotivnom vezom. Seks za novac bio je moj dodir s intimnošću, jer je inače uopće ne bih željela.

Na kraju sam shvatila uzrok svega. Kad sam imala 15 godina djed je tijekom večeri rukom dodirivao moje bedro. Kad sam rekla majci, smrznula se. "Zato te nikad nisam ostavljala samu s njim kad si bila mala. Dok sam odrastala, radio je neke stvari...", rekla mi je.

"Zanima me nešto više od novca"

Dok sam bila mala shvatila sam da, što sam mu bliža, dobivam više poklona. Sve mi se to činilo nevinim, iako nije bilo. Prihvaćanje tog zbunjujućeg dijela mog života bilo je važno. Nisam htjela smišljati izlike za svoje ponašanje niti potvrditi da je biti seksualni radnik patologija. Bez obzira na to donosimo li odluke zbog stvari koje su nam se dogodile u djetinjstvu, definitivno reagiramo na našu trenutnu okolinu, a moja je bila kultura seksa na jednu noć.

Logirala sam se opet na Seeking Arrangement i pogledala poruke: "Hej, ljepotice, želiš li da te razmazim?"

Prihvatila sam ponudu 45-godišnjeg brokera s Wall Streeta. Nakon večere i pića otišli smo u njegov stan, pili Merlot i uzbuđeni otišli u spavaću sobu. Nikad nisam zapravo gledala te tipove, no sad ga nisam mogla ignorirati.

"Bez gaćica, sviđa mi se to", rekao je dok me milovao. To je bilo super kod kombinezona, cijela kombinacija odjednom. Skinula sam se kao da skidam cipele. Seks je postao rutina, no ovog puta nisam se mogla isključiti. Nakon nekog vremena ustala sam i počela se oblačiti.

"Ne kužim, što nije u redu s tobom", pitao me.

"Sve je u redu sa mnom, laku noć", odgovorila sam.

Isprva sam bila ljuta jer nisam uzela novac, no više mi nije bilo važno. Više nisam mogla, spavanje s muškarcima nije me privlačilo, kao ni isključivanje mojih emocija. Tad sam prestala.

Kasnije te večeri raspakirala sam se u svojoj garsonijeri. Sljedećeg dana vratila sam se na fakultet. Ovog puta zanimalo me nešto više od novca. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara