Srbenka oduševila Rijeku, provjerite stiže li i u vaš grad

Srbenka oduševila Rijeku, provjerite stiže li i u vaš grad
Foto: Press

JUČER je u Art-kinu održana svečana kino-premijera filma Srbenka redatelja Nebojše Slijepčevića. Riječka je publika sjajno reagirala izuzetnom zainteresiranošću za film, pa su tako ulaznice za premijeru bile rasprodane danima unaprijed, a Art-kino potpuno popunjeno. Ovim događanjem ujedno se obilježilo i otvaranje nove sezone Art-kina.

Premijeri su prisustvovali redatelj filma, producenti, filmska ekipa te, između ostalih, protagonistica filma Nina Batinić. Večer je otvorila ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, a redatelj filma Nebojša Slijepčević u svom obraćanju publici izrazio je veliko zadovoljstvo što film upravo u Rijeci ima pravu kino-premijeru, budući da je to grad u kojem je snimljen.

Srbenka je nastala tijekom priprema i proba za predstavu Aleksandra Zec redatelja Olivera Frljića i dramaturga Mladena Blaževića, koja se izvodila u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci. Producentica Rea Rajčić naglasila je kako je posebnost filma u tome što je gotovo veći broj nagrada koje je dobio nego festivala na kojima je gostovao, iako je i njihov broj značajan. Ravnateljica Art-kina naznačila je kako pojavljivanje protagonistica Nine Batinić, Morane Mladić i Tatjane Dragović u filmu ipak još uvijek predstavlja izniman čin građanske hrabrosti.

Riječ je o filmu koji progovara o relevantnim pitanjima prihvaćanja drugih i drugačijih, čija je aktualnost vidljiva i iz niza međunarodnih nagrada koje je osvojio i festivala na kojima je gostovao. Neke od najzapaženijih su Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu kao i nominacija za Europsku filmsku nagradu kojom je uvršten među petnaest najboljih dokumentarnih ostvarenja iz cijele Europe.

Nakon riječke kino-premijere, već od danas (21.9.), publika će imati priliku film pogledati u Splitu (Kinoteka Zlatna Vrata), od 25.9. u Varaždinu (kino Gaj), od 30.9. u Puli (Kino Valli), od 4.10. u Osijeku (kino Urania) te drugim kinima diljem zemlje. Osim u Rijeci, redatelj filma će gostovati i u Zagrebu, u subotu (22.9.), s početkom u 20 i 30 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara