Sretan dan tjestenine! 10 stvari koje morate znati i 100 najpopularnijih vrsta

Sretan dan tjestenine! 10 stvari koje morate znati i 100 najpopularnijih vrsta
Foto: 123rf/TasteAtlas

SRETAN vam dan tjestenine, paste, pašte, manistre ili kako je već zvali. Dobra vijest o tjestenini je nedavno objavljeno istraživanje koje tvrdi da, ako tri puta tjedno jedete tjesteninu, ne samo da nećete postati deblji nego ćete, lako moguće, i mršavjeti. Više o istraživanju možete pročitati ovdje

Na ovom linku možete pogledati svjetsku kartu tjestenine.

 

A znate li ovih deset ključnih stvari o tjestenini?

1. Da bi se skuhalo 100 grama tjestenine, potrebna je jedna litra vode.

2. Vodu za kuhanje tjestenine treba soliti tek kada proključa. Naime, dodavanje soli prije tog trenutka produžit će vrijeme potrebno vodi da prokuha.

3. U skladu s talijanskom poslovicom koja kaže da voda u kojoj se kuha tjestenina treba biti slana kao Mediteran, važno je da nakon što prokuha ne štedite na količini soli koju ćete joj dodati. 

4. Ipak, ovisno o kojem jelu s tjesteninom se radi, kao što je slučaj npr. s cacio e pepe tjesteninom, potrebno je zanemariti opće pravilo o potrebnoj količini vode. Budući da je u tom slučaju voda koja je ostala od kuhanja tjestenine jedan od sastojaka u umaku, dobro je smanjiti količinu vode kako bi ona bila bogatija škrobom. Tako će i umak imati bolju konzistenciju i kremastiju teksturu.

5. Ako spravljate jela kao što su npr. carbonara, cacio e pepe i ostala slična jela, nije nužno tjesteninu ocijediti u potpunosti. Možete je vaditi iz vode kliještima, tako da mala količina vode koja je ostala na tijestu poboljša konzistenciju umaka. Tako će se umak bolje sljubiti s tjesteninom.

6. U slučaju da spravljate jela kao što su američki makaroni sa sirom, potrebno je isprati tjesteninu pod hladnom vodom da bi se isprao škrob, čime bi se drastično smanjila šansa da se tjestenina slijepi.

7. Ako spravljate zapečenu tjesteninu, kao npr. lazanje s bolonjez umakom, treba imati na umu da tjesteninu u tom slučaju nije potrebno skuhati do kraja, nego samo djelomično, inače bi se moglo dogoditi da se potpuno raskuha tijekom pečenja u pećnici.

8. Također, kod jela koja se peku u pećnici, kao npr. lazanje s bolonjez umakom i složenac od ziti tjestenine, važno je da dno obilno prekrijete umakom jer će se u protivnom tjestenina prepeći i zalijepiti za dno protvana.

9. Kad sparujete umake s tjesteninom, postoji nekoliko pravila koje je dobro slijediti. Ako je vaš umak lagan, tanka tjestenina poput špageta je idealan izbor. No, u slučaju da se radi o teškim ili mesnatim umacima, bolji izbor su široke tjestenine ili one koje su šuplje i/ili s valovitom površinom. U slučaju da se radi o punjenoj tjestenini, kao npr. ravioli, držite se laganih umaka koji neće nadjačati okusom punjenje koje je unutra.

10. I zadnji, iako ne manje važan savjet. Pod obavezno izbjegavajte koristiti vrhnje za kuhanje kada pripremate tjesteninu carbonara. Vrhnje kada se reducira postaje teško i ljepljivo, pretvarajući umak i tijesto u gustu masu. 
 

100 najpopularnijih tjestenina na svijetu
 

Možete li pogoditi koja je najpopularnija tjestenina na svijetu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi, nije talijanska!

Na ovom linku možete pogledati 100 najpopularnijih tjestenina na svijetu:

https://www.tasteatlas.com/100-most-popular-pasta-dishes-in-the-world

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara