Srušio se kad je čuo koliko sad vrijedi Rolex koji je kupio 1974. za 2330 kn

Srušio se kad je čuo koliko sad vrijedi Rolex koji je kupio 1974. za 2330 kn
Foto: Twitter

MUŠKARAC koji je kupio Rolex 1974. godine za 345,97 dolara (oko 2330 kuna) i donio ga na izložbu antikviteta kako bi otkrio njegovu trenutnu vrijednost srušio se na pod kad je čuo koliko sad vrijedi.

Procjenitelj mu je rekao kako sat kao što je njegov danas na aukciji vrijedi oko 400 tisuća dolara (oko 2,7 milijuna kuna) nakon čega se on srušio. No procjenitelj nije završio. Zbog gotovo savršenog stanja sat je procijenjen na između 500 i 700 tisuća dolara. 

Muškarac, veteran američkog ratnog zrakoplovstva, rekao je da je kupio Rolex jer je čuo da je to dobra marka za ronjenje. Rekao je da ga je naručio putem razmjene zrakoplovnih baza u studenom 1974. te dodao da je stigao u travnju 1975.

On se sa svojim Rolexom Oyster Cosmograph pojavio u show PBS-a "Antiques Roadshow" kako bi saznao vrijednost sata, a priča je odmah postala viralna na društvenim mrežama.

Show putuje po cijeloj zemlji "u potrazi za američkim skrivenim blagom". Tijekom epizode u ponedjeljak navečer, u kojoj su sudjelovali neimenovani muškarac i njegov Rolex, predstava je bila u Bonanzavilleu u Fargu (Sjeverna Dakota).

Kad je 1975. dobio sat koji ga je tad koštao jednu mjesečnu plaću s 10 posto popusta, odlučio je kako je sat prelijep da ga nosi u vodu. Umjesto toga, čuvao ga je u sefu više od 40 godina, pri čemu ga je tek nekoliko puta provjerio.

Ne samo da je sat bio u savršenom stanju, nego je veteran sačuvao i garanciju, brošure i račune te dvije originalne kutije s kojima je Rolex Cosmograph stigao.

Kolekcionari vole takav sat jer je Paul Newman nosio sličan model u filmu Pobjednik iz 1969., rekao je procjenitelj Peter Planes. "To je apsolutno nevjerojatan nalazak. To je jedan od najrjeđih modela Paul Newman, a u ovakvom stanju, mislim da nema boljeg na svijetu", rekao je Planes.

Sat je izuzetno, izuzetno rijedak, prema Planesu, koji je Rolex procijenio između 500.000 i 700.000 dolara, jer je bio nekorišten i uključuje svu dokumentaciju, prenosi CNN.

"Prvi put ikad imali smo gosta toliko šokiranog procjenom njegovog blaga da je iznenadno pao na zemlju. Ali ne brinite, brzo je ustao", izjavila je u priopćenju izvršna producentica showa Marsha Bemko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara