Starački snobizam zavladao Stojedinicom

NAKON što je Sergio Štifanić, jedan od najmlađih i najkreativnijih zagrebačkih DJ-a te glazbeni urednik na Radiju 101, "zaradio" jednomjesečnu suspenziju jer je u eter pustio pjesmu Luke Nižetića, možemo slobodno ustvrditi da je duh staračkog snobizma zavladao medijem kojeg su mnogi godinama smatrali glasnikom demokracije i slobodnog duha.

Naime, Sergio je u večernjem izdanju glazbene emisije "One Man Music Show" pustio pjesmu "Proljeće" splitskog pjevača lakoglazbenih nota Luke Nižetića, a ubrzo potom uslijedio je poziv urednika glazbene redakcije Radija 101, Miljenka Kniewalda, koji je Štifanića obavijestio da je suspendiran na mjesec dana bez plaće.

Kako prenosi Novi list, Kniewald je svom podređenom objasnio da se Luka Nižetić "kosi s glazbenom koncepcijom Stojedinice". Takvo objašnjenje na trenutak će zazvučati razumljivo svakome tko makar povremeno sluša Radio 101, jer Stojedinica od domaće glazbe pušta samo ono što osjetljive uši urednika procijene dovoljno "urbanim".

Tako na Radiju 101, kako navodi jedan diskutant s jedne Usenet grupe, ne možete čuti Gibonnija, ali zato možete čuti Cubismovu obradu Gibine "Tempere". Isto tako, na valovima tog zagrebačkog radija nećete nikad čuti narodnjake, ali će zato u glazbenoj top-listi domaće glazbe "Cener" uredno "zavrtiti" Šabana Bajramovića i njegovu verziju ultrapopularnog narodnjaka "Daleko je Amerika".

Da stvar bude još gora, tko je ikad poslušao ijednu emisiju koji vodi i uređuje Sergio Štifanić, ili je ikad bio na partyu na kojem je dotični puštao glazbu, zna da se radi o DJ-u koji preferira elektronsku glazbu u najširem smislu tog izraza – od downtempo chill-outa do "nabrijanog" breakbeata. Isto tako, upravo je Sergio jedan od voditelja/glazbenih urednika koji se učestalo sprda s hrvatskom šund-estradom, u koju Nižetić nesumnjivo pripada, tako da je i onima koji spornu emisiju nisu slušali posve jasno da je Sergio u eter pustio samo i isključivo – zbog dobre zajebancije.

No, budući da "stara garda" Stojedinice, koju predvode upravo Miljenko Kniewald i Zrinka Vrabec-Mojzeš, već neko vrijeme pokazuje nedostatak tolerancije prema svakoj vrsti humora i/ili političkih stavova koju  ne razumiju ili im se otvoreno protive, ovakav drastičan potez urednika glazbene redakcije nije neočekivan.

Tako će Zrinka-Vrabec Mojzeš u svojim kontakt emisijama bezobrazno prekidati ljude koji kažu bilo što loše o aktualnom predsjedniku (jer što očekivati od novinarke koja se uoči predsjedničkih izbora šepurila po Mesićevom predizbornom stožeru noseći na sakou bedž predsjednikove kampanje), a Kniewald će na mjesec suspendirati jednog od najboljih i najduhovitijih DJ-a na Radiju 101 jer je u šali u eter pustio pjesmu Luke Nižetića.

Umjesto da u eteru zagušenom glazbenim primitivizmom kojeg uporno šire npr. Narodni i Obiteljski radio, upravo Stojedinica bude medij koji je otvoren prema svakoj vrsti sprdnje s dotičnim šundom, rezultat je posve suprotan – u samom vrhu nekad legendarnog radija, za kojeg je 100,000 Zagrepčana (uključujući nižepotpisanog) izašlo prosvjedovati na Jelačićev trg, sjede metuzalemi koji su davno izgubili duh po kojem je Radio 101 nekad bio poznat.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara