Steven Spielberg najbolji redatelj svih vremena

AMERIČKI redatelj Steven Spielberg proglašen je najboljim filmskim redateljem svih vremena u ispitivanju britanskih obožavatelja filma, koji su ga stavili ispred drugih slavnih imena poput Alfreda Hitchcocka, Martina Scorsesea i Stanleya Kubricka, objavio je u četvrtak časopis "Empire".

"Steven Spielberg je najbliža stvar u filmu koja nalikuje utjecaju Beatlesa", ocijenio je urednik "Empirea" Ian Freer.

Spielberga, redatelja filmova poput "Ralja", "E.T", "Schindlerova lista" i "Spašavanja vojnika Ryana", najboljim je proglasilo 10.000 čitatelja časopisa "Empire". Freer je kazao da je Spielberg "kulturološki fenomen" koji je odredio odlaske u kino cijele jedne generacije.

Hitchcock, redatelj klasika iz 1960. godine "Psiho" i "Ptica" iz 1963. godine, na drugom je mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Scorsese, slavan po filmovima "Taksist" i "Avijatičar" na trećem je mjestu, a Stanley Kubrick, čiji su najpoznatiji filmovi "Paklena naranča" i "2001: Odiseja u svemiru" na četvrtom.

Ridley Scott, čiji su filmovi "Gladijator" i "Alien: Osmi putnik" na petom je mjestu, a Akira Kurosawa na šestom mjestu.

Redatelj trilogije "Gospodar prstenova" Peter Jackson na sedmom je mjestu dok su Quentin Tarantino na osmom, Orson Welles na devetom i Woody Allen na desetom.

Neka su slavna imena na mnogo nižim pozicijama. Francis Ford Coppola, redatelj trilogije "Kum", te filmova "Apokalipsa danas" i "Američki grafiti" je na 15. mjestu, a Oliver Stone je 16.

Redatelj sage "Ratovi zvijezda" George Lucas na 31. je mjestu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara