Stigli su Marty i Doc: Što je "Povratak u budućnost" pogodio, a što su fulali

Stigli su Marty i Doc: Što je "Povratak u budućnost" pogodio, a što su fulali

Foto: Press

STIGAO je i taj dan. Od danas, "Povratak u budućnost 2" službeno je film o prošlosti.

Fanovi kultnog SF-a Roberta Zemeckisa znaju da je 21. listopada 2015. datum kada su Marty McFly i Doc Brown (ali i uspavana Jennifer Parker) doputovali u budućnost u DeLoreanu.

Dan Povratka u budućnost na različite će se načine obilježavati diljem svijeta, a Universal, Mattel i Pepsi pripremili su i niz iznenađenja za fanove.

Toyota je također iskoristila priliku i nakratko oživjela svoj model pickupa Hilux o kojem McFly sanjari u prva dva dijela (nije sigurno hoće li se naći i u prodaji).

Iako redatelj nikad nije krio da ne preferira filmove čija se radnja odvija u budućnosti, za razliku od mnogih drugih filmova, "Povratak u budućnost" zapravo i nema neopisivo mnogo promašaja. Primjerice, "2001: Odiseja u svemiru" odavno se pokazala kao prilično optimistično predviđanje, a male su šanse da ćemo do 2019. dostići i dio onoga što je Ridley Scott prikazao u "Blade Runneru".

Dvadeset i šest godina je prošlo, 2015. je ovdje i vrijeme je da provjerimo što su scenaristi uspjeli predvidjeti, a u čemu su pogriješili.

1. Leteći automobili: Ne

"Tamo gdje mi idemo, ne trebaju nam ceste", značajno je izjavio Doc Brown prije nego je odveo Martyja i Jennifer u 2015. Ovo se predviđanje, kao što znate, pokazalo pogrešno i još uvijek ne vozimo leteće automobile. Iako su neki pokušaji postojali, još uvijek koristimo ceste.

No, ovo je predviđanje djelovalo nerealno i 1989. Kompanija Terrafugia iz Bostona davno je obećala da će svoje leteće automobile u prodaju pustiti još 2012., ali još uvijek čekamo.

Ako ništa drugo, automobili su barem tiši baš kao i u filmskoj budućnosti, a raznorazni Priusi i ostali električni automobili najbliži su gotovo neučjnim vozilima koja možemo vidjeti u filmu.

2. Mr. Fusion: Ne, ali nije potpuni promašaj

U "Povratku" smo mogli vidjeti i konverter naziva Mr. Fusion koji otpad pretvara u gorivo. Iako još uvijek masovno ne pokrećemo automobile smećem iz naših domova, postoje određeni pomaci na tom polju.

Pojavili su se i autobusi koje pokreće obrađeni otpad, ali ovdje govorimo o proizvodu u masovnoj upotrebi.

3. Plaćanje otiskom prsta: I da i ne

Kao što smo mogli vidjeti, Biff je u filmu vožnju taksijem platio otiskom prsta. Iako je tehnologija tu, još uvijek nije sveprisutna. No, više manje smo tu pa ovo i ne bismo mogli nazvati potpunim failom.

4. Hoverboard: I da i ne

Već nekoliko godina priča se o funkcionalnom hoverboardu (Lexus i Hendo), a ove godine imali smo prilike vidjeti i jedan koji radi. Doduše, samo na posebnim metalnim površinama, ali ipak je tu. S druge strane, Pitbull je još uvijek problem.

Ako ništa drugo, imamo Matellovu lažnu reklamu i nadu da će se šala jednog dana pretvoriti u stvarnost.

5. Tenisice koje se same vežu i jakna koja se sama suši: I da i ne

Želite li kupiti najkice koje samo izgledaju kao one iz filma? Nema problema, postoje. Međutim, neće se same zavezati iako je Nike već prijavio patent i prema nekim napisima trebale bi se pojaviti prije kraja godine (nadamo se ne kao i hoverboard). Isto vrijedi i za jaknu koja se sama suši.

S druge strane, "video odjeća" postoji i premda policija ne nosi kape sa svjetlećim porukama, imamo tzv. Twitter-haljine koje su više-manje ista stvar pa se nećemo baš hvatiti za svaku sitnicu.

6. Pomlađivanje u hodu: Ne, ali...

Doc Brown u filmu se pomladio u hodu uz pomoć napredne metode eksfolijacije. Naravno, to na veliku žalost mnogih još uvijek ne postoji, ali botoks i kemijski peeling tu su kao nešto najbliže metodi brzog pomlađivanja.

7. Točna prognoza: Trudimo se, ali ne ide nam baš

U redu, Vakula nam još uvijek ne može najaviti kišu u 11:34, ali uz sebe uvijek imate smartphone i u svakom trenutku možete provjeriti stanje tako da, i tu smo i nismo, ali ako ćemo baš sitničariti, predviđanja se nisu u potpunosti ostvarila.

8. Novinarske bespilotne letjelice: Da

Ako ste film pogledali krajem osamdesetih ili početkom devedesetih, ovo je predviđanje djelovalo prilično optimistično, ali čini se da u tom pogledu nisu pogriješili. Mnoge medijske kuće već šalju dronove opremljene s kamerama na lice mjesta, ali neće vam baš letjeli oko glava kao u slučaju bespilotne letjelice USA Todaya koju možemo vidjeti u filmu.

Što se dronova koji šetaju pse tiče, snimke postoje na YouTubeu, ali ne bismo se upuštali u prtjerane analize ili vjerodostojnost videa.

9. Roboti koji tankaju aute: Strpite se

Ne, roboti još uvijek ne rade na benzinskoj, ali TankPitstop iz Nizozemske testirao je takvu napravu prije par godina, a i Tesla radi na nečem sličnom za svoje električne automobile.

10. "Ralje 19": I da i ne, ali imamo trailer

Iako "Ralje" nisu izrodile još 18 nastavaka, imamo 1001 kopiju koje debelo posuđuju od Spielbergovog originala.

No, kako bi nas barem malo utješili, Universal Pictures objavio je lažni trailer za spomenuti film kako bi obilježio ovaj poseban dan.

11. Flat screen TV i glasovne naredbe: Da

Kao što smo mogli vidjeti u filmu, u domu obitelji McFly možemo vidjeti flat screen TV, a i gledanje više kanala paralelno također je prisutno već dugi niz godina. LG je nedavno također predstavio i ekrane koji pomalo podsjećaju na panele koje smo vidjeli u filmu.

Isto tako, kontroliranje uređaja glasovnim naredbama također je tu.

12. Pepsi Perfect: Da

Nismo ga imali do ove godine, ali zahvaljujući marketinškoj kampanji, sretnici će moći uživati u posebnom, ograničenom izdanju popularnog pića u "futurističkoj" ambalaži.

13. Pametne naočale: Da

Iako nisu predvidjeli pametne telefone, u filmu možemo vidjeti pametne naočale, a one su već tu iako ne u širokoj primjeni kao u filmu. Doduše, JVC više nije sila na tržištu.

Doduše, jedan od najvećih failova svakako je činjenica da nitko u filmu ne koristi pametne telefone ili tablete već šalju fakseve i čitaju animirane novine. Primjerice, Kubrickova "Odiseja" 20 godina ranije predstavila je tzv. "newspadove" koji jako podsjećaju na današnje tablete.

Ipak, nešto nalik tabletu pojavljuje se u sceni u kojoj lik s ulice od Martyja traži da potpiše anketu za obnovu sata u Hill Valleyju, a i uređaj koji koristi Doc Brown mogli bismo ubrojiti u kategoriju smartphonea.

14. Dehidrirana pizza: Ne

Iako je riječ o jednoj od novotarija koju mnogi fanovi pamte, minijaturna dehidrirana pizza koja nakon ubacivanja u Black & Decker pećnicu za samo nekoliko sekundi postaje pečena i daleko veća, nažalost ne postoji.

15. Hands-free video igre: Da

Nakon što McFly ušeta u retro-bar "Cafe 80's", doznaje da moderni klinci (jedan od njih je i Elijah Wood u svojoj prvoj ulozi) više ne koriste ruke za igranje video-igara, a zahvaljujući Kinectu i igrama koje igrate uz pomoć kamere koja prati vaše pokrete, hands-free igre postale su uobičajena pojava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara