Stiže novi Underworld

TRI godine od njihovog posljednjeg studijskog albuma ‘Beacoup Fish’ i dvije po izlasku nagrađivanog live projekta ‘Everything, Everything’ stiže četvrti album Underworlda nazvan ‘A Hundred Days Off’.

Za štovatelje elektronske glazbe ovaj je album prava svetkovina pulsirajućih beatova, svemirskih sampleova i hipnotičkih melodija, dok je za vječite skeptike on dokaz da i nakon deset godina, pa čak i nakon što ih je ostavio DJ Darren Emmerson, Karl Hyde i Rick Smith još uvijek mogu pomesti konkurenciju sa plesnog podija. 

‘Kada smo počeli snimati ovaj album odlučili smo ostaviti po strani sve druge projekte. Nikada do sada nismo tako postupili. Uvijek bi radili više stvari od jednom’, kaže Smith.
‘Ovaj je album na neki način označio novi početak za nas. Dijelom je to zbog Darrenovog odlaska, ali djelomično i stoga što smo, nakon deset godina, poželjeli ponovo pronaći zabavu u stvaranju glazbe’, dodaje Hyde.

Stvari su išle toliko dobro da su Hyde i Smith uskoro imali dovoljno materijala za četverostruki album, no konačno su se odlučili za samo deset njih. Ma kako se to čudno činilo za elektronsku/techno glazbu, ‘A Hundred Days Off’ je ploča s dušom.

Bilo da se radi o ‘Mo Move’ intoniranoj brazilskim ritmovima, funky/echno epu ‘Little Speaker’, mehaničkom techno grooveu u budućem singlu ‘Dinosaur Adventure 3D’, jazzy soulu ‘Sola Sistim’ ili folk bluesu na loopovima u ‘Trimu’ iz svake teme izvire toplina neuobičajena za elektro glazbu.

Konačno, cijela je ploča, ali i snaga Underworlda sažeta u prvi hit single ‘Two Months Off’ – oštru simfoniju beatova omotanu hipnotičkim vokalom. 

Ukoliko vam sve ovo zvuči kao namjera Underworlda da se pretvore u techno verziju Pink Floyda, možete mirno spavati. ‘A Hundred Days Off’ nosi dovoljan broj plesnih himni pa već sada možemo prognozirati da se singlovi sa njega slijedeće dvije godine neće skidati sa gramafona svjetskih DJ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara